Bir asırlık ömrüne 23 kitap ve 300’den fazla makale sığdıran Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Türklük bilimine önemli katkılar sağladı. Türk Dil Kurumu (TDK), yayımladığı taziye mesajında, “Türklük biliminin ulu çınarlarından Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’a Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve Türkoloji camiasına başsağlığı dileriz.” ifadelerine yer verdi.

Türkolojiye Adanmış Bir Hayat

1921 doğumlu Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, akademik hayatına Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde başladı. Eski Türkçeden Anadolu ağızlarına kadar birçok alanda öncü çalışmalar yaptı. Türkçeye olan sevgisi ve akademik disiplini, meslek hayatının son anına kadar devam etti.

Bilimsel Çalışmaları ve Akademik Kariyeri

1944 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu.

1945 yılında aynı fakültede akademik kariyerine başladı.

1950’de Güney-Batı Anadolu Ağızları: Ses Bilgisi adlı doktora tezini tamamladı.

1957 yılında doçent, 1963 yılında ise profesör unvanını aldı.

Milyonlarca Sürücü Hala Habersiz! Bu Zorunluluk Sessizce Kalktı
Milyonlarca Sürücü Hala Habersiz! Bu Zorunluluk Sessizce Kalktı
İçeriği Görüntüle

Nevşehir ve Yöresi Ağızları başta olmak üzere birçok önemli akademik eser yayımladı.

Üstlendiği Görevler ve Aldığı Ödüller

Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, akademik çalışmalarıyla birlikte Yükseköğretim Kurulu Üyeliği, YÖK Başkan Vekilliği, Türk Dil Kurumu Asli Üyeliği ve TRT Yönetim Kurulu Üyeliği gibi birçok önemli görevde bulundu. Ulusal ve uluslararası çapta çok sayıda ödüle layık görüldü.

Türkolojinin Yaşayan Ulemasıydı

Akademik toplantılarda daima not alan, Türk dili üzerine yaptığı eleştirilerde keskin gözlem yeteneğini ortaya koyan Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Türkoloji camiası için büyük bir kayıp olarak görülüyor.

Nevşehir ve Türkiye İçin Büyük Bir Değer

Nevşehir doğumlu olan Korkmaz, memleketi ve ülkesinin dil bilimine önemli katkılar sundu. Onun azmi, idealizmi ve Türkçeye olan sevdası gelecek nesillere ışık tutmaya devam edecek.

Ruhu şad olsun!