Dünya sınavdan geçiyor. ‘’Ne sınavı?’’ dediğinizi duyar gibiyim; rahat nefes almak, özgürce yaşama, sevdikleri ile mesafe koymadan doyasıya sarılmak, beraber düğünlerde halay çekmek, doğum günü partilerinde kahkaha ile eğlenmek tabi en önemlisi de maskesiz yaşamak için gün sayıyoruz!

Merakla beklediğimiz 2021 geldi. Ne değişti desen, atılan tarih hariç herkes yasaklar ile mücadele veriyor. Sağlık çalışanları dünyaya örnek olan mücadelesi ile, esnaf kapalı kalarak ekonomi ile, öğrenciler evden bilgisayar ve akıllı telefon ile, hükümet ise 7 düvele karşı ve 7 cephede savaş veriyor bir tanesi de Covid illeti ile!

Kurallara uyacağız, sabırlı olacağız, birbirimize sarılacağız, yaralarımızı hızlı sarıp sağlıklı bir şekilde mücadele vereceğiz! Gönül isterdi ki yerli aşı ile aşılanma başlasın! Ama şu dönemde ulaşabildiğin aşı en iyi aşıdır. Ülke olarak hükümet olarak covid döneminde nazire yaparcasına küçük aksaklıklar oldu ama dünya devlerinin sınıfta kaldığı dönemde hükümetimiz iyi sınav verdi.

Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı CoronaVac'ın üçüncü faz testleri devam ederken Türkiye, bu şirketle 50 milyon doz için sözleşme imzaladı. 3 milyon dozluk ilk parti, Türkiye'ye ulaşmış durumda. Sayın bakanımız 14 günlük labaratuvar testleri sonrası hızlı aşılamaya geçeceğimizin bilgisini verdi. Eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğine göre hazırlanan bu aşıda, enfekte etme özelliğini yitirmiş olan virüs vücuda verilerek, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor.

Aşılar öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından, ülkemize ithal edilen tüm aşılarda da uygulanmakta olan incelemeler yapılıyor. Bu incelemelerde aşının güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve sonuçlanmakta olan faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecektir. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecektir.

Aşılama dört aşama da olacak;

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak. İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak. Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsıyor. Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

Diğer aşılardan farkı ne? Geleneksel oluşu! Tabi diğer aşı grupları ile de alım sözleşmesi yapıldı! Aşılama virüsü yok eder mi? Aşı olmam lazım mı? Aşılar konusunda bilimsel gerçeklikten uzak tartışmalar, kazanmayı umduğumuz mücadelede gücümüzün kırılmasından başka fayda sağlamamaktadır. Gerek bilim insanlarımız, gerek Bakanlığımız aşının menşei ile değil, güvenliliği ve etkililiği ile ilgilenmektedir. Bu nedenle, aşılar konusunda verilecek kararları ve atılacak somut adımları, geliştirilen aşıların kısa ve uzun dönem güvenliliği ile etkililiği belirleyecektir.

Ben aşımız gelince olacağım! Devletime ve Sağlık Bakanlığına, Bilim Kuruluna güvenmek en doğru karardır! Sosyal medyadan ve haber kanallarında saçma sapan açıklama yapan Prof. ünvanı almış ama üretmek yerine siyaset yapan ve ülkesini kötüleyenlerden kaçının!

Devletimiz nasıl Milli Silah Yerli Üretimde gaza bastı ise Milli Medikal Üretim, Milli Aşı Üretimi de siyasetten uzak ayrılacak özel bütçeler ile kendini bilime adamış hocalarımıza destek olarak 2023, 2053, 2071 hedeflerine yerli ve milli olarak üreterek kazanır!

Haftaya 2021 yılının sağlık çalışanları yılı ilan eden bakanımız ve sağlık ordusunun ödenmeyen haklarını ele alacağız!

Haftaya görüşmek üzere