Kadınlar duyduklarına, erkekler gördüklerine inanırlar. Onun için ”kadınlar makyaj yaparken, erkekler çok yalan söylerler” Çinlilerin söyledikleri bir sözdür. İnsanlarımız da artık makyaja ve gördüklerine inanıyorlar. 

İlk Büyükşehir Belediye Başkanımız Aydın Arat'ın ebediyete intikalinin yıldönümünde Eskişehir için yaptıklarını anlatmak çok zor artık. Makyaj ve görünen o kadar önemli ki, düne ait ne varsa siliyoruz hayatımızdan. 1990'lı yıllarda Eskişehir’in çamuru meşhurdu, ekim ayında kurduğumuz sobaları, 6 Mayıs’a denk gelen Hıdırellez’de kaldırırdık. 6 ay o kömürün zehrini solurduk. İsi, pası başka rezillikti. 

Rahmetli Sezai Aksoy ve Selami Vardar belediye başkanı olarak büyük hizmetleri olmuştu fakat Eskişehir’in ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Arat'ın 1994 mart ayında teslim aldığı Eskişehir bu vaziyette idi. Topu topu 3,5 yıl görevde kaldı, 27 Mart 1994'te teslim aldığı görevi hayatını kaybettiği 4 Ekim 1997 günü sona erdi. 

42 aya sığdırdığı işler büyüktü, Eskişehir’in altyapısının bitirilmeyen mahallesi kalmamıştı, Kurtuluş Kapalı Pazar yerini yaptı, Alpu yolundaki Atık Tesisleri kazandırdı. Kalabak Suyu tesislerinin izbe halini modern bir tesise çevirdi, o zaman Eskişehir’in ortasından geçen demiryollarının yol açtığı trafiğini azaltmak için araçlar ve yayalar kullanımına ait Muttalip üst geçidini yaptı, Selami Bey’in açılışını yaptığı Eskişehir’in ilk bulvarı olan Atatürk Bulvarını (Hasan Polatkan ) tamamladı ve hizmete sundu, Sultandere Mahallesine adı sonradan değiştirilen Tansu Çiller Bulvarı’nı yaptı. 

1995 yılında Eskişehir'de kimsenin hayalini bile kuramadığı hafif raylı sisteminin Master Planlarını ODTÜ'ye hazırlattı. 1994 krizinden sonra devlet tüm kredi kefaletlerini kaldırmasına rağmen, hafif raylı sistem için hazine ön onayını almayı başardı. Master Planındaki hafif raylı sistem, tüp geçitler ve raylı üst bağlantıların olduğu 1995 yılına göre 50 sene ilerisi için düşünülmüş bir sistemdi. Ömrü yetmedi Yılmaz Hoca’da hakkını verecektir, Hafif Raylı sistem için hazine ön onayı alınmamış olsa, 2002 yılında ağır bir ekonomik kriz yaşayan ülkemiz belediyelerin dış kredi için bütün kefaletlerini kaldırıldığından dış kredi alınamazdı. Özetle Aydın Bey’in hazineden aldığı ön onay sayesinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi dış kredi kullanabildi. 

Aydın Bey Eskişehir’i kömürün zehrinden, tozundan kurtaran adamdır. Eskişehir’e doğalgazı getiren adam Aydın Arat'dır. Aydın Bey’i yakından tanıma fırsatım oldu. Hayatımda gördüğüm en mert, açık sözlü, özü sözü bir adamdı... Kısa sayılabilecek 54 senelik ömrünün 2,5 yılına sığdırdığı belediye başkanlığında Eskişehir’e yukarıda sayabildiğim ve sayamadığım çok şey kazandırdı. 

Hangi partiden olursa olsun, Eskişehir hep iyi belediye başkanları gördü. Bir belediye başkanı hariç. Benim yaşımın erdiği Sezai Aksoy'dan başlayarak, Selami Vardar, Aydın Bey, Orhan Soydaş, Ayhan Boyer, Haşim Ateş, Tacettin Sarıoğlu, Burhan Sakallı, Ahmet Ataç, Yılmaz Büyükerşen. Hepsinin ortak özelliği nazik, kibar çalışkan ve klas adamlar olması. Tutturmuşlar bir halk adamı teranesi, hepsi halk adamıydı. İçlerinde Entalijansiya’ya kabul edilen Yılmaz Büyükerşen'e halk adamı değil diyebilir misiniz? Rahmetlik Aydın Bey belediye başkanlığının seçildiğinin ilk demecinde "Biz parti gömleğini çıkardık, Eskişehir gömleği giydik" demişti. Belediyede de parti rozeti taşıyarak gezenleri belediyeye sokmayın diye talimat vermişti. Şimdi ben militanım deyip gezen belediye başkanlarına bakın, bir de Aydın Bey’e,  mukayese edersem, ruhunu incitirim. 

Ebediyete intikal eden Aydın Arat ve Eskişehir’e hizmeti geçen tüm belediye başkanlarımıza rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun. Biz Aydın Beyi çok özlüyoruz...