Çocuklar inanılmaz gözlem yeteneğine sahiptir. Kitap okuması için öncelikle sizin de kitap okmumanız gerekmektedir.

Çocuklarımız inatçıdır. onları zorlarsanız ters teper. Bunun yerine ailecek kitap okumak için belirli bir saat belirlemeniz ve okumak istediği şeyler ıvır zıvır bile olsa onu serbest bırakmanız daha doğru olacaktır. Çocuklarınızı bir dergiye üye yapabilir ve onun adına gelecek bir postanın ve birey olmanın keyfini ona yaşatabilirsiniz. Çocuklarınız, ilgi çekmeyi severler ve bunun için size bir şeyler okumasına izin vermelisiniz.

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, ona yüksek sesle kitap okumaktan çekinmemeli, bunun onun için bir keyf haline dönmesine izin vermelisiniz. Bu durum zaman içersinde onu kitap okumaya özendirecektir. çocuklar için alış - veriş bir keyftir. Düzenli olarak ziyaret ettiniz bir kitapeviniz olsun, öncelikle çocuk ilgilenmese dahi aldırmayın. Küçük oyunlarla ( gizlice kitap yerlerini değiştirmek gibi) onunla eğlenin.

Çocuklarınız harçlık alıyorsa, harçlığa küçük bir kitap fonu ekleyin. Çocuklar, kendi fikirlerine önem verildiği hissetmeyi severler. Çocuktan kitap tavsiyesi isteyin, kitap üzerine sohbet edin. Kendisine ait kitaplara etiket ya da sevdiği bir kahramanın fotoğrafını yapıştırarak sahip olma duygusunu tatmin edebilirsiniz. Beraber bir kitap günlüğü tutabilir, okuduğu kitap ve yazarları buna yazıp onlara yıldız işareti vererek puanlandırma yapmasını sağlayabilirsiniz. Bu sistem onu daha fazla okumak ve günlüğünü doldurmak için isteklendirecektir.

Çocuklarınızın sorularını cevaplandırın ve özgüveni gelişsin. Çocukların isteklerini sınırlandırmayın. Çocuklar her sorduklarını öğrenerek zekalarının gelişmesine yardımcı olun. Çocuklarınıza sorumluluk duygusunu verin ve sorumlulukları gelişsin.