Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Alman Die Zeit gazetesine mülakat verdi. 

"Türkiye 20 yıl öncesine göre çok daha güçlü. Savunma sanayimiz son birkaç on yılda büyük adımlar attı. Altyapımızı geliştirdik ve yeni teknolojiler geliştiriyoruz. Enerji sektöründe yenilenebilir enerjilerin payını artırıyoruz. Kısa süre önce Karadeniz'de büyük bir gaz yatağı keşfettik ve daha fazlasını keşfetmeyi umuyoruz. Üniversitelerimize, hastanelerimize bakın. Bütün bu alanlarda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği sayesinde devrim niteliğinde değişimler gördük. Yaşam standartlarını iyileştirdi ve milyonlarca insanı yoksulluktan kurtardı. Son 20 yılda 1970'ler, 1980'ler ve 1990'lardaki gibi Türkiye'ye diz çöktürecek büyük bir siyasi ve ekonomik kriz yaşamadık."

Türkiye’nin bir krizin ortasında olduğu, ekonomik durumun son derece gergin olduğunun belirtilmesi üzerine Kalın, "Şu andaki asıl sorunumuz bu. Bakın iki yıl pandemi yaşadık ve ardından Ukrayna'da savaş geldi. Şimdi depremi yaşadık. Ama hiçbir zaman nüfusumuzun ihtiyaçlarını karşılamada sorun yaşamadık, elektrik ya da gaz sıkıntısı yaşamadık ya da altyapı çökmesi yaşamadık. Bunların hiçbiri olmadı. Tek istisna, gerçekten bir sorun olan yüksek enflasyondur. Yüksek yaşam maliyeti bir sorundur ve bununla mücadele ediyoruz ama gelişmeye bakarsanız enflasyon oranı düşüyor. Ekonomistlerimiz önümüzdeki 4-6 ayda enflasyonun düşmeye devam edeceğini söylüyor. Biz de düşük gelirli ailelerin ve özellikle orta sınıfın yüksek enflasyondan etkilenmemesi için çalışıyoruz. Bu yüzden asgari ücreti yükselttik ve bu yüzden emekli maaşlarını yükseltiyoruz” dedi.

Kalın, "Şu anda para birimi yatırımlarla yapay olarak sabit tutuluyor, bunu uzun vadede sürdüremezsiniz. Ya seçimden sonra fiyatlar tekrar yükselirse?" denilmesi üzerine şunları kaydetti:
“Aksine Cumhurbaşkanı Erdoğan kazanırsa enflasyonda düşüş eğiliminin devam edeceğine inanıyorum. Mevcut hükümet, enflasyonu düşürmek ve para birimini sabit tutmak için daha fazla önlem alacak. Ve seçimden sonra daha fazla yabancı yatırım geleceğini düşünüyorum. Bazı yatırımcılar muhtemelen seçim sonuçlarının ne olacağını görmek için bekliyorlar, bunu anlayabiliyorum. Türkiye yatırım dostu bir ülke. Darbe girişimlerine, PKK terörüne ve yüksek enflasyona rağmen tamamladığımız devasa projelere bakın. Az önce uzaya ilk uydumuzu gönderdik, dronlarımız Ukrayna dahil savaşların yönünü değiştiriyor ve kendi elektrikli arabamızı üretiyoruz."

Kalın, "Her şey söylediğiniz kadar iyiyse, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybettiğini gösteren anketleri nasıl açıklıyorsunuz? Neden insanlar refah ve ilerleme vaadine inanmıyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bakın demokratik bir yarış içerisindeyiz ve bu yarış henüz bitmedi. En son 2018'de Cumhurbaşkanımız yüzde 52,6 ile seçimi kazandı, bakalım nasıl olacak? Ancak bu başarı öyküsünü devam ettireceğimize ve insanların ezici bir çoğunlukla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy vermeye devam edeceğine inanıyoruz ama dediğim gibi bu demokratik bir yarış, diğer adaylar kendi kampanyalarını yürütüyor. Bu iyi. Seçmenler karar verecek."

Kalın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin AK Parti’ye ve Erdoğan’a desteğin azalmasında oynadığı rolün sorulmasına karşı, "Gerçekten yıkıcı bir depremdi. Biz bu ülkede böyle bir şey görmedik. O zamandan beri bölgeye birçok kez gittik. İnsanlar, hükümetin evlerini yeniden inşa etmesini bekliyor ve bunu yapacak doğru kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu biliyorlar. Depreme dayanıklı ev yapımının uzun bir geçmişi var. Bu süreç AK Parti iktidara gelmeden çok önce başladı. Depreme dayanıklı konut üretmekte hükümet, belediyeler, vatandaşlar ve inşaat şirketleri hep birlikte sorumludur ama şimdi 650 bin yeni ev inşa ediyoruz. Bir yıl içinde yarısı hazır olacak ve çok uygun, halka teslim edilecek. Depremin olduğu tüm şehirlerde her zaman çok fazla siyasi desteğimiz oldu ve destekte herhangi bir azalma görmüyorum. Tam tersine, vatandaşlarımızın duygusu şu yönde: Yaparsa Reis yapar. Bunu yapabilecek biri varsa, o da Erdoğan'dır” ifadelerini kullandı.
Kalın, "Yurt dışında olduğu kadar muhalefette de hükümetin seçim yenilgisini kabul etmeyeceğine dair korkular var. Ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Son 21 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok seçime, genel seçime, yerel seçime, referandumlara katıldı. Bu seçim onun 17'nci seçimi olacak. Seçim sonucunu hiç sorgulamadı. Sonuç ne olursa olsun seçim sonucuna saygı duyuyoruz” yanıtını verdi.