Etkin Kolej’in Yönetim Kurulu Başkanı Naci Karakuyu Gülseren Şenyüzlü’ ye anlattı… 

Bugünkü konuğum, Etkin Kolej’in Yönetim Kurulu Başkanı Naci Karakuyu.

Naci Bey ile pandemi döneminde eğitim konusunu konuştuk.

 “Covid-19 “ eğitimi nasıl etkiledi, eğitimin içinden biri olarak nasıl değerlendireceksiniz?

Teknolojinin ilerlemesi ve internetin hayatımızda daha çok yer alması ile birlikte son yıllarda literatürümüze girmeye başlayan online eğitim, Covid 19 ile birlikte yaşamımızın özel bir parçası olmaya başlamıştır.

Her konuda olduğu gibi eğitim konusunda da bir alışılagelmişlik vardır. Bu alışılagelmişlik içindeki en önemli kriter eğitimin yüz yüze yapılmasıdır. Alışılmışın dışına çıkmak her konuda olduğu gibi eğitimde de zordur.

Gerek öğrencinin, gerek öğretmenin, gerek velinin online eğitime alışması, benimsemesi ve içselleştirmesi çok sıkıntılı bir süreçten geçilmesi anlamına gelmektedir. Bunun olağan hale gelebilmesi için aylar belki seneler gerekmektedir.

Online derslerin devam etmesi durumunda şu sorunlar karşımıza çıkacak: Öğrencilerin konuları tam olarak öğrenememeleri, konu eksikleriyle bir üst sınıfa geçmeleri gelecek yıllarda önemli bir problem olacak, başarıyı düşürecektir.

Belki öğrenci bu sisteme alıştıkça verimi artacaktır ama o da bir süreç gerektirmektedir.

Online sürecin de öğrenciye öğretmen ve veli desteği, öğrencinin adaptasyonu adına çok önem arz etmektedir.

Öğretmen ve veliye düşen, öğrencinin kazanım kontrollerini yaparak bu süreci en az zararla atlatmalarını sağlamak ve motivasyonlarını zirvede tutmaya çalışmak olmalıdır.

Pandeminin eğitim dünyasında ele alınması gereken pek çok konusu olmakla birlikte online eğitim, sürecin en kritik noktası olarak tarihin sayfalarında yerini alacaktır.

Okulların açılacağı söyleniyor yarıyıl tatilinin ardından, bu konudaki düşünceniz nedir? En çok hangi yaş grubu etkilendi bu dönemde?

Covid-19 çıktığından beri tüm dünyada önemli bir gündem oluşturmuştur. Yaşamımızı her yönüyle etkilemiş, bazı kısıtlamalarla hayatımıza devam etmek zorunluluğumuz gerekmiştir. Ortaya çıkan yeni yaşam kuralları bu hastalıktan kurtulmamıza vesile olan önemli kriterler olmuştur.

Dünyanın her yerinde eğitim, olmazsa olmazlardandır.

Eğitimin durdurulması geleceğe atılan adımların durdurulması ve durağan bir seyir izlemek demektir.

Eğitim, her sektöre enerji veren önemli bir dinamo hükmündedir. Bu sebeplerden dolayı eğitimin devamlılığı ülkelerin nefes alıp vermesi olarak değerlendirilmelidir.

Netice olarak okulların tüm pandemi kurallarına uyularak başlatılması ve çocuklarımızın online eğitim dönemlerindeki akademik, psikolojik, sosyolojik eksikliklerinin bir an önce giderilmesi gerekmektedir.

Bu süreçte en çok etkilenen yaş grubu ilkokul birinci sınıf ve sınavlara hazırlık grubu (LGS – YKS) öğrencileridir diye düşünüyorum.

Sanal pek çok program hazırlandı, bu konudaki düşüncenizi alabilir miyim?

Hazırlanan sanal programlar bir nebze de olsa eğitim öğretimdeki oluşacak olan hasarı minimize etmiştir.  

İlerleyen süreçte eğitimin belirli kademelerinde bu programları kullanmaya devam edeceğiz.

Bu konuda da eğitim öğretim kurumlarımızın  hızlı uyum sağlamasını şahsım ve kurumlarımız adına çok önemsiyorum.

Okula başlama yaşında olan çocuklarımız nasıl etkilendiler? Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

İlkokul birinci sınıf bir öğrencinin akademik temelinin en önemli basamağını oluşturmaktadır.

Bir öğrencinin okumaya ve yazmaya geçerken yaşadığı zorluklar ve kolaylıklar akademik hayatını etkileyecek güçlü unsurlardandır.

Online eğitim sürecinde okuma ve yazmaya geçiş, öğrencinin büyük zorluklar yaşayacağı bir tablo olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu zor tabloyu lehimize döndürebilmek için çocuklarımıza olan ilgimizi, desteğimizi her zamankinden daha fazla göstermemiz gerekmektedir.

Bu süreçte öğretmenle irtibat ve beraber hareket etme çok önem arz etmektedir.

Uzaktan eğitimde sınavlar konusunda neler söyleyeceksiniz? Sınıf geçme nasıl olacak?

Sınavlar öğrencinin kazanımlarını görme adına önemli bir değerlendirme aracıdır. Yüz yüze yapılan sınavlar öğrencinin kazanımlarını görme adına bir kriter olsa da online sınavlar ile ilgili bunu söylemek biraz güçtür.  

Online sınav sırasında öğrencinin gerek tek başına olması, gerek tam bir sınav moduna girememesi, sonucun olması gerektiği gibi olamamasını neticelendirmektedir.

Online sınavın yüz yüze sınavın yerini alabilmesi ve yüz yüze sınav ölçümlerini yapabilmesi uzak bir ihtimal olarak görülmektedir.

Sizin önerileriniz nelerdir?

Pandemi, hayatımızın bir parçası haline gelmiş ve bir müddet daha beraber yaşamamız gereken bir gerçeğimizdir. Bu gerçekle yaşayabilmemiz için yapmamız gerekenler kurallara uymaktan geçmektedir. 

Eğitim kurumlarında da bu kurallara uyularak eğitim faaliyetlerinin yüz yüze başlaması gerekmektedir.

Milli eğitim bakanlılığının daha cesur kararlar almasını bekliyoruz.

Karakuyu sözlerini : "En kısa zamanda bu pandemi illetinden kurtulmayı temenni eder, tüm insanlık âlemine sağlıklı bir yaşam dilerim.” diyerek bitirdi.

Ben de kendisine hem değerli okurlarımız hem de kendi adıma teşekkürlerimi ilettim.

Teşekkürler Naci Karakuyu…