Son günlerde ciddi hava değişiklikleri yaşadık öyle değil mi; Yazdan kalma konserve günler yaşarken birden kar, kış, dondurucu soğuklar.

Yarın hava nasıl olur bilinmez demememiz için alternatiflerimiz tabi ki var.

 Benim merak ettiğim sadece havanın nasıl olacağının yanında sürekli bizlere bilgi aktaran, yön veren, özel çalışmalar gerçekleştiren meteoroloji müdürlüklerinin nasıl çalıştığı ve hiç kesintiye uğramadan yüksek doğruluk tahminlerin bizlere nasıl ulaştığı. Ayrıca bu çalışmanın dışında hangi çalışmaları gerçekleştirdikleri…

Konunun uzmanı tabi ki meteoroloji müdürlüğü diyerek Eskişehir Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğüne bilgileri kaynağından sizlere ulaştırmaya karar verdim.

Bugün köşemizin konuğu

Meteoroloji 3. Bölge Müdürü Sayın Serkan TEPE

Serkan beyle bilgi dolu keyifli bir sohbete davetlimsiniz.

Müdürüm öncelikle bizlere çalışmalarınız ve meteoroloji hakkında bilmemiz gerekenleri paylaşacağınız için bizleri takip eden halkımız adına teşekkür ederim. Öncelikle Meteoroloji 3. Bölge Müdürü Serkan Tepe’yi tanıyabilir miyiz?

Saim bey müdürlüğümüze hoş geldiniz. Müdürlüğümüz adına size, tüm basın mensuplarına ve sizleri takip eden halkımıza sağlıklı günler diliyorum.

Ben Serkan TEPE, 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği bölümünü bölüm birincisi olarak bitirdim. 1997 yılında Meteoroloji Genel Müdürlüğünde Erzincan ilimizde mühendis olarak başladım. 3 yıl Erzincan Askeri hava alanımız ve müdürlüğümüzde görev yaptıktan sonra Ankara Akıncı hava alanında, bölge müdürlüğümüzde ve genel müdürlüğümüz hava tahmin merkezinde görev aldım. Daha sonra Hava tahminler daire başkanlığına bağlı uzaktan algılama şube müdürlüğü ve radar biliminde uzun süre görev yaptıktan sonra Ankara Bölge Müdürlüğünde Teknik Şube Müdürlüğünde bulundum.  05 Kasım 2019 tarihinde Sayın Genel Müdürümüzün teveccühleri, Sayın Bakanımızın tensipleri ve Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Eskişehir Bölge Müdürlüğüne bölge müdürü olarak atamam yapıldı.

Müdürüm Türkiye genelinde kaç bölgeniz var ve müdürlüğünü yaptığınız 3. Bölge hangi şehirleri kapsamakta?

15 Bölge Müdürlüğümüz var. Biz 3. Bölge müdürlüğü olarak Eskişehir, Bursa, Bilecik, Kütahya illerinden sorumluyuz. Her bölge müdürlüğü farklı illerden oluşmaktadır.

Serkan bey hemen herkesin ihtiyaç duyduğu bilgileri an ve an en doğru şekilde veriyorsunuz. Bu hem büyük bir sorumluluk ve hem de ciddi bilgi ve teknik donanıma ihtiyaç duyulması gereken bir çalışma. Ekip arkadaşlarınızın ve teknik donanımızın hakkında neler söylemek istersiniz?

Dünyanın her yerinde meteoroloji çalışmaları yapılmakta. Bizim ülkemiz teknik donanım olarak hiçbirinden geri olmamakla birlikte birçok ülkeden daha iyi diyebiliriz. Ekip arkadaşlarımız görevlerini azim, kararlılık, beceri, sevgi ve almış oldukları eğitimin bilinci ile başarıyla yapmaktadırlar. Tahmin raporlarımızın %92 gibi büyük bir orana sahip olması da çalışmalarımızın ürünüdür.

Bütün dünya da gözlem yapılmakta. Biz illerde ilçelerde her yerde gözlem yapıyoruz. Bu gözlemlerimiz analiz ediliyor, değerlendiriliyor ve tahminler yapılıyor. Bizim OMGİ dediğimiz otomatik meteoroloji gözlem istasyonlarımız var. Sıcaklık, basınç, nem, rüzgâr, toprak sıcaklıkları (5cm, 10cm, 20cm, 50cm, 100cm) sensörler vasıtasıyla, insansız olarak anlık ölçülür. Bu verilerin hepsi rasat edilir ve süper kompüterler vasıtasıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzde toplanır. Türkiye’nin 15 bölge müdürlüğünün 2000 civarında gözlem istasyonu var, iller, ilçeler, beldeler hatta 1000 metrenin üzerinde ki tepeler, dağlarda bile bu çalışmalar yapılmakta.

Basından gördüğünüz sıcaklık haritaları, basınç haritaları, nem haritaları bu verilere göre oluşturulur.

Orta Akdeniz üzerinden, Balkanlardan, Rusya üzerinden gelen hava dediğimiz bilgileri bu topladığımız donelerle hazırlanan haritalara göre söyleriz. Biz meteoroloji uzmanları, meteorologlar, meteoroloji mühendisleri bu haritalara bakarak bilgileri kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Hepimizin sürekli ihtiyaç duyduğu verileri, hava tahmin raporlarını en sağlıklı nereden almamız gerekiyor. Bilgi kirliliğini engellemek ve doğru bilgiye ulaşmak adına öneriniz nedir?

Gerek basında bilgi aktarmak gerekse kişisel olarak doğru verilere ulaşmak adına en uygun bilgileri telefonlarınıza android ve ios cihazlarınıza meteoroloji genel müdürlüğü ve meteoroloji genel müdürlüğü tarımsal hava durumu uygulamalarını indirerek anlık, günlük, haftalık verilere ulaşabilirler. Ayrıca bu uygulamalar içinde kendilerine fayda sağlayacak birçok bilgiye ulaşmaları mümkündür. Telefonlarının konum durumu açık olduğunda bulundukları yerin meteoroloji bilgilerine ulaşabildikleri gibi uygulama içinde meteoroloji radyosu sürekli yayındadır. Ayrıca meteorolojinin sesi radyosunu 90.7 frekansından da takip edebilirsiniz.

Bu arada tarım ile ilgili ‘’tarim.mgm.gov.tr’’ linki üzerinde tarım sektörüne hizmet vermeye devam ediyoruz. Tarımsal hava tahmini, çiftçilerimiz için tüm meteoroloji bilgilerine sahip olabilirler. Üreticilerimize ekim, dikim, sulama, gübreleme, ilaçlama, hasat ve hayvan üretim faaliyetleri ve planlamalarında yardımcı olan bir çalışmamız olarak faydalanabilirler.

Meteorolojik bilgiler ülke savunması içinde çok önemli ve gerekli. Sizlerin kara, hava, deniz, jandarma kuvvetlerimize, polis teşkilatına verilerinizle nasıl destek olduğunuzu öğrenebilir miyim?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ihtiyaç duyulduğunda silahlı kuvvetlerimize 7/24 meteorolojik destek vermektedir.

Sınır ötesi operasyonlarda, terör ile mücadelede kullanılan İHA ve SİHA uçuşları için hazırladığımız sayısal hava tahmin model ürünleri kullanma hususunda eğitim verilmekte.

Türk silahlı kuvvetlerimizin tatbikatlarında, uluslararası NATO tatbikatlarında personel desteği sağlanmaktadır. Hava, deniz, kara kuvvetlerinin ihtiyacı doğrultusunda meteorolojik gözlem ve tahmin yapılmaktadır.

Hava harp okulu mezunlarına pilotaj eğitimlerinde meteoroloji derslerini personelimiz vermektedir.

Topçu füze atış sistemi ile istenilen noktanın 72 saate kadar saatlik raporları anında üretilebilmektedir. Bu sistem Fırat kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtı kapsamında da kullanılmıştır.

Uçuşların planlanması ve güvenli seyahat için meteoroloji genel müdürlüğü tarafından rüzgâr yönü ve hızı, bulut kapalılığı, düşey hareket ve sıcaklık parametrelerini göstermek için ‘’helimet’’ uygulaması geliştirilmiştir.

Askeri harekatların planlanması ve icrasında meteorolojik destek verilmektedir.

Kıyılarımıza yakın deniz alanlarının meteorolojik ve oşinografik bilgileri elde edilmekte ve bu bilgiler hem GPRS hem de seyir yardımcıları otomatik tanımlama sistemi ile askeri birimlere ulaştırılmaktadır.

İstenilen deniz alanlarına ait dalga ve rüzgâr tahmin bilgileri elde edilip askeri birimlerle paylaşılmaktadır.

Yani Saim Bey Meteoroloji Genel Müdürlüğü silahlı kuvvetlerimize uzmanlık alanındaki çalışmalarıyla gerekli tüm desteği sağlamaktadır.

Havacılık ve denizcilik sektörleri sizlerden oldukça faydalanmakta, ayrıcalıklı bir çalışmanızda var mı bu sektörlere?

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olması nedeniyle uluslararası gemi taşımacılığında, balıkçılıkta, turizmde, deniz kirliliği ile su altı maden ve petrol araştırmaları gibi konularda da denizcilik meteorolojisi olarak önemli hizmetler vermekteyiz. Bu alanda çalışanların daha kolay ulaşabilmeleri adına Piri Reis web sayfamız var. Hazar denizinden Cebelitarık boğazına kadar olan bölgede bulunan bütün denizcilere katkı sunan bir uygulama. Tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş bir çalışma. Uydu ve radar sayesinde Ege ve Akdeniz üzerindeki rüzgâr hareketlerini, dalga yüksekliği, su akıntı analizleri gibi her türlü anlık tahminleri ve uyarıları üretmekte.

Havacılık sektörünün vazgeçilmez unsurlarından biride meteoroloji. Uçakların rahat seyir gerçekleştirmeleri adına rüzgâr şiddeti, bulutların durumları gibi pilotlarımızın ulaşacağı önemli veriler kendilerine sunulmakta.

Havacılık sektöründe uçuş güvenliği açısından yaklaşma sahasındaki uçakların iniş ve kalkışları esnasında alçak seviye rüzgâr kırılım ve uyarı sistemi ile yatay, dikey ve düşey yönlerden meydana gelebilecek olan ani rüzgâr değişikliklerine karşı oluşan riskleri pilotlarımızla paylaşılmaktadır. Uçakların kalkış ve inişlerdeki güvenini açısından önemli bir çalışmadır.

Serkan bey anlatıyor ben de notlarımı alıyorum, konular ardı arkasına sohbetimizde yerini alıyor. Serkan beyin anlatırken vücut dilini izliyor ve gözlerindeki hizmet aşkını takip edebiliyorum. Anlattıklarını yaşıyor, yaşadıklarını sözlere döküyor. Kendisini dinlerken içimden aynen şunu söyledim; işte benim sevdiğim konuk şekli mesleğini bilinçli yapan, yaptıklarını ifade edebilen. Mademki sorulara tam cevap alabiliyorum o halde devam…

Müdürüm yıllar içinde iklim değişiklikleri yaşanıyor. Yıllar öncesinin mevsimlere göre meteorolojik değerleri ile günümüz arasında bariz farklar var. Siz bu değişiklikleri neye bağlıyorsunuz?

İnsanlık tarihinde hava ve iklim son derece önemli. Sanayileşmenin, düzensiz yapılaşmanın ve aşırı tüketimin küresel ısınmaya sebep olduğu da aşikâr.  Dünyanın ortalama sıcaklığı 19.yüzyıl sonlarından bu yana 1 ila 1,5 derece yükseldi. Önümüzdeki yıllarda da bu artışın devam edeceği ön görülmekte. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusun da insanlık olarak hep birlikte çalışmalıyız. Bu değişiklikler yağışları etkiliyor, kuraklıklar, sıcak ve soğuk hava dalgalarının şiddeti ve sıklığında değişiyor. Ani olarak belli noktalara yağışların oluşması sellerin olmasına sebep veriyor. Buzulların erimesi, okyanusların ısınması, asitlilik değerlerinin artması su seviyelerinin artmasına sebep oluyor. Bütün bunlar küresel iklim değişikliğini tetikliyor.

Kuraklık bir doğal afettir. Yavaş yavaş gelir, sinsi sinsi gelir. Ülkemiz ve dünyanın birçok coğrafyasında kuraklık ciddi bir tehdittir.

Avrupa orta vadeli hava tahmin merkezinin verilerine göre dünyada 2016 yılı en sıcak yıl olarak kayıtlara geçmişti. Ancak 2020 yılı da dünyada ölçülen en sıcak 2. Yıl olarak kayıtlara geçti.  Bu durum suyu kullanırken daha dikkatli olmamızı, hoyratça su tüketiminden vazgeçmemizi gerektiriyor. Öyle ki; belki de tarım arazilerinde suyu az kullanacağımız bitkiler yetiştirmek durumunda kalabiliriz.

Dünyanın farklı coğrafyalarında farklı ülkeler meteorolojik çalışmalar yapıyor. Peki bu farklı verileri paylaşıyor musunuz?

Türkiye ve bütün Dünya aynı anda, aynı zamanda gözlem yapıyoruz. Bu verilerin hepsi belli bir noktada birleşiyor. Dünya batıdan doğuya doğru dönüyor. Bize gelen yağışlı cephe sistemlerinin büyük bir çoğunluğu batıdan gelmektedir. Hava sınır, dil, din, ırk tanınmıyor. Biz nasıl diğer ülkelerin bilgilerini alabiliyorsak, bizim bilgilerimize de diğer ülkelerin alması mümkün.

Müdürüm hazır buradayken meteorolojinin tam da merkezinden önümüzdeki haftaya kadar olan bölümün hava tahmin raporlarını takipçilerimize verelim mi?

Memnuniyetle Saim Bey. Yağışlı sistem şehrimizi terk etti. Hava sıcaklıklarında artışlar göreceğiz. Hafta boyunca yağış görmeyeceğiz.

21 Ocak2021 perşembe günü; açık, az bulutlu bir hava var. En yüksek sıcaklık 3 en düşük sıcaklık -8 derece olurken rüzgâr batıdan 8 km/s, nem %56 ila %71,

22 Ocak2021 cuma günü; parçalı ve az bulutlu en yüksek sıcaklık 5 en düşük sıcaklık -7 derece, rüzgâr doğudan 8 km/s, nem %60 ila /83

23 Ocak cumartesi günü; parçalı az bulutlu en yüksek sıcaklık 9 en düşük sıcaklık -3 derece, rüzgâr güneyden 9 km/s, nem %58 ila %90

24 Ocak2021 pazar günü; parçalı ve az bulutlu en yüksek 10 en düşük -1 derece, rüzgâr güneyden 15 km/s, nem %50 ila %90

25 Ocak 2021 pazartesi günü; yağmur bekliyoruz, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur beklentisi var. En yüksek sıcaklık 10 en düşük sıcaklık 3 derece, rüzgâr güney batıdan 20 km/s, nem %61 ila %89

Biliyorsunuz müdürüm gençlerimiz, çocuklarımız ülkemizin geleceği. Meteoroloji alanında ivme kazanmak isteyen, geleceğini sektörünüzde devam ettirmek isteyen, sizler gibi meteoroloji sevdasını işi olarak ta düşünen, geleceğin büyüklerine meteoroloji sektörünün yol haritasını çizer misiniz?

Aslında o havaya, atmosfere, o bölüme ilgi duymaları gerekiyor. Meteoroloji tarımdan ulaşıma, balıkçılıktan sanayiye, günlük yaşamdan en komplike yatırımlara kadar hayatın her alanında giren bir kurum. İlgisi olan öğrencilerimiz bu bölümleri tercih edebilirler.

Türkiye de iki tane üniversitemiz var. İstanbul Teknik Üniversitesi uçak ve uzay bilimleri fakültesi meteoroloji mühendisliği bölümü ve Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi meteoroloji mühendisliği bölümüz var. Yurt dışı ile çok entegre üniversitelerimiz.  Bu bölümlerde 4 yıllık tahsilini tamamlayıp mühendis unvanını alarak kamu kurum ve kuruluşlarda, özel sektörlerde çalışıla biliniyor. Bizler burada atmosfer ile uğraşıyoruz ancak bunun birde su ayağı da var. Devlet su işlerinde çalışan meteoroloji mühendisi arkadaşlarımız da var. Havacılık sektöründe hava meydan işletmeleri, Türk Hava Yolları, özel sektör de çalışan arkadaşlarımız da var. Afat ta, valiliklerin ilgili birimlerinde. Hava ve suyla, iklimle alakalı her bölümde iş bulabilme imkanları var. Her şeyden önce ilgi duymaları, bu bölümü sevmeleri gerekiyor.

Serkan bey çok keyifli bir o kadar da bilgi yüklü bir sohbet oldu. Ben şahsım, Eskişehir Haber kadrosu ve tüm takipçilerimiz adına size ve tüm meteoroloji çalışanlarına teşekkür ediyorum.

 Sizlerden ayrılmadan bir ricam var. Sizleri basında hep ‘’meteoroloji uyarıyor’’ sözleri ile yansıttık, şimdi ben sizi uyarmak istiyorum. Ne olur bize hep güzel haberler verin, şu Balkanlardan felaket kokan iklim haberleri almayalım. 4 mevsimi tadında yaşayalım. Tabi ki bütün bu sözlerim elbette bir dilek. Size ve tüm ekibinize kolaylıklar diliyorum.

Bende Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü adına size, Eskişehir habere, Basın camiasına ve tüm takipçilerinize teşekkür ederim.

Sevgili dostlar, sohbetimizi tamamlayıp, çayımızı bitirdiğimize göre ayrılık vakti. Bir sonraki yazımızda yeme içme sektöründe olan bitenleri sizinle paylaşmak üzere ‘’ESASDER’’ başkanı konuğum olacak, yine burada buluşmak dileklerimle. Kalın sağlıcakla