Eski çağlarda Ege Denizi'nde bir adada volkan patlamasının Mısır ve Hindistan’a kadar gökyüzünü simsiyah bulutlarla kapladığı, paniğe yol açtığı ve büyük yıkımlara sebep olduğu anlatılır.
Peru’da patlayan bir volkanın etkileri Doğu Asya’da da hissedilmiş, milyonlarca insan açlık ve yokluktan etkilenerek ölmüştür.

Yakın dönemlerde 1845 yılı sonrası İrlanda’da İngiliz yönetimi tüm hasada el koymuş, binlerce İrlandalı açlık ve sefaletten ölmüştür.

Stalin’in izlediği yanlış tarım politikası ve açlıkla karşılaşılması sonucu, Ukrayna’nın tüm tarım üretimine el konulmuştur. Binlerce Ukrayna vatandaşı açlık ve sefaletle boğuşmuş ve ölmüştür.
Kuzey Vietnam yönetimi halkını açlıktan kurtarmak ve gerekli maddi desteği bulabilmek için Çin ve Rusya’nın kapısını aşındırmıştır.

Evet sanayileşme güzeldir. Toplumun ilerlemesi ve tüketim alışkanlıklarının değişimi olumludur. Ama alet edevat, yüksek teknoloji halkı doyurmaz. Tarım ve tarıma dayalı sanayileşme her ülke için elzemdir. Kendi kendine yeter olmak ve kıtlık günleri için hazırlıklı olmak gerekir.

Bu günlerde bir virüsün yol açtığı ağır yıkımı görüyoruz. Hiçbir zenginlik çare olamıyor. Tarlada ve tarımsal üretimde çalışacak işçi bulmakta zorlanıyoruz. Belki dünyada birçok ülkede açlık, sefalet baş gösterecek. Kendisine yeterli olamayan toplumlar büyük bedeller ödeyecekler.

Doğada insanoğlunun hala baş edemeyeceği, engelleyemeyeceği felaketlerin meydana gelmesi mümkün. Hazırlıklı ve planlı olmak mecburiyetindeyiz.

Cumhurbaşkanımızın her karış toprağın kıymetini bilmek ve değerlendirmek mecburiyetindeyiz sözünün anlamı iyi kavranılmalıdır. Ayrıca verimli tarım ve orman alanlarının da değeri bilinmelidir. Bir grup şahıs ve zümre çıkarı için toplumsal değerler tahrip edilmemelidir.

Yerli tohumumuza sahip çıkıp, üreticilerimizi desteklemeli, hayvancılık politikasındaki eksiklikleri bir an önce gidermeliyiz. Açlık ve sefillikle hiçbir toplum sınanmasın… 

Çok meraklılar için özellikle Black 1847 (Kara 1847) İrlanda'daki açlığı, Bitter Harvest (Acı Hasat) Ukrayna'daki Rus zulmünü anlatan iki filmin izlenmesini öneririm.