Trafikte direksiyon başında telefonla konuşan, video çeken veya sosyal medyada paylaşım yapan sürücülere yönelik cezalar ağırlaşıyor. Yeni düzenlemeyle ilk ihlalde 5 bin TL ceza, tekrarında ise ehliyete el konulacak.
Direksiyon Başında Telefona 5 Bin TL Ceza
Trafikte güvenliği artırmak ve dikkatsizlik kaynaklı kazaları önlemek amacıyla yeni bir düzenleme gündeme geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta görüşülmesi beklenen yasa tasarısıyla, direksiyon başında telefon kullanan sürücülere yönelik cezalar ciddi oranda artırılacak.
Yeni düzenlemeye göre; araç seyir halindeyken cep telefonu veya benzeri haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere 5 bin TL para cezası uygulanacak. İhlalin tekrarlanması halinde ceza 10 bin TL’ye yükselecek. Üçüncü defa aynı kuralı ihlal eden sürücülerin ehliyetine ise 30 gün süreyle el konulacak.
Trafik Güvenliğinin Artırılması Hedefleniyor
Yetkililer, bu düzenlemenin sürücülerin trafik güvenliğine daha fazla özen göstermesini sağlamayı hedeflediğini belirtiyor. Son dönemde trafikte araç kullanırken video çekip paylaşan sürücülerin sayısındaki artışa dikkat çekilirken, özellikle sosyal medya hikayesi paylaşımı gibi eylemlerin kazalara davetiye çıkardığı vurgulanıyor. Yeni cezalarla birlikte bu tür davranışların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Vatandaşlar İhbar Edebilecek
İçişleri Bakanlığı, “Gereği Yapıldı” adlı mobil uygulama üzerinden vatandaşların da ihbarda bulunabileceğini açıkladı. Bu sistemle, trafikte kural ihlali yapan sürücüler vatandaşlar tarafından kolayca bildirilebilecek.
Bakanlık yetkilileri, bu yöntem sayesinde denetimlerin daha etkin hale geleceğini ifade ediyor.
Uzmanlar Sürücüleri Uyarıyor
Ulaştırma ve trafik güvenliği uzmanları, direksiyon başında telefon kullanımının sürücünün dikkatini en az yüzde 30 oranında azalttığını belirtiyor. Uzmanlara göre bu durum, hem sürücünün kendi hayatını hem de trafikteki diğer kişilerin güvenliğini tehlikeye atıyor.




