Yukarıdaki başlığı, bizim kuşak (yani 1980 ve 1990'lar Kuşağı) çokça ve heyacanla kullanmıştır o yıllarda. Günümüzde de birçok Meslek Lisesi öğrencisi aynı heyacanla halen kullanmaya devam etmektedir.

Meslek Lisesi öğrencileri, okullarının son sınıflarında, okudukları Meslek tarafından, sahada pratik yapma adına, bu İş Kollarında çalışmak ve bilgi sahibi olmak zorundadırlar. Ama mağduriyet, işte tam da bu zorunluluk kapsam içeriğinde başlar. Yani, öğrenciler sigorta numarası aldıkları halde, Staj döneminde kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primi ödeniyor. Emeklilikte esas alınan ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiyor. Bu nedenle de staj başlangıcı sigortalılık başlangıcı, staj süresi de sigortalılık süresi olarak kabul edilmiyor. Sigortalılık süresinin başlangıcı, ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmeye başlandığı tarih kabul ediliyor. Ancak ne tuhafdır ki staj döneminde verilen sigorta numarası, tüm çalışma süresinde kullanılıyor.
Bu Yasa 19 Haziran 1986 yılında çıkartılan 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile Çalışma Hayatımıza girmiş, 29 Haziran 2001 yılında çıkartılan 4702 Sayılı Kanun ile içeriği genişletilmiştir. Bu 2 Kanunun, bizim anlayacağımız şekliyle; Çırak ve Stajer öğrencilerin çalıştıkları süre emeklilik primine eklenemez ama, verilen SGK Numarası, sigorta numarası olarak kullanılabilir gibi biribiriyle çelişen ifadeleri içerir.
Aynı şekilde staj yapan sadece avukat ve doktorların staj süreleri sigorta başlangıcı sayılmaktadır. Yine kadınlarda doğum borçlanması sigorta başlangıcı sayılmaktadır. 1987 yılında hükümetin geçici ve bir kereye mahsus böyle bir yasa çıkardığı da biliniyor. Fiili bir çalışmaya dayanmayan askerlik ve doğum borçlanılarak sigorta başlangıcı sayılırken bizlerin fiili çalışmaya dayanan staj sürelerinin sigorta başlangıcı sayılmaması adalete uygun değildir. Bizler o dönem okullarımız tarafından yatırılmayan emeklilik primlerimizi borçlanarak yatırıp, stajın sigorta başlangıcı sayılmasını talep ediyoruz. Çünki staj tarihi ilk sigorta girişi sayılma durumunda emeklilik yaşı en az 4-5 yıl daha geriye çekilmiş oluyor.Bir kesime tanınan bir hakkın diğer bir kesime verilmemesi anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır."
Iş hayatına erken yaşta başlamış olmak gençlerimizi cezalandırmak olmamalıdır.