“26 EKİM HASTA HAKLARI GÜNÜ” nde konuğum ESOGÜ Hastanesi Hasta Hakları Birimi Sorumlusu ESİN GÖKALP

Bu özel günde Esin Gökalp’e sordum:

“Hasta Hakları Günü “ ne zaman kabul edildi, bu konuda sizden bilgi alabilir miyiz?

Hastanın öncelikle yararını gözeterek zarar görmemesini, özerkliğini ve hakça bir sağlık hizmeti alabilmesini hedefleyen hasta hakları ile alakalı uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli mevzuatlar bulunmaktadır. Ülkemizde 1998 yılında 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir.

Günün önemini belirtmek amacıyla hasta hakları ve sorumlulukları konusunda yatan hastalar ile ayaktan sağlık hizmeti alan hasta ve hasta yakınlarına, "hasta hakları ve sorumlulukları" ile ilgili bilgilendirmeler yapılıyor.

Hasta Hakları nedir?

Hastaların: “Hizmetten genel olarak faydalanma, eşitlik içinde hizmete ulaşma, bilgilendirme, kuruluşu seçme ve değiştirme, personeli tanıma, seçme ve değiştirme, bilgi isteme, mahremiyet, rıza ve izin, dini vecibelerini yerine getirebilme, saygınlık görme, rahatlık, ziyaret, refakatçi bulundurma, müracaat, şikâyet ve dava hakkı, sürekli hizmet, düşünce belirtme, reddetme-durdurma ve güvenlik hakları…”  vardır.

Yaptığınız işin tanımını yapar mısınız?

Birimimize başvuran ve kurumla ilgili geri bildirimde bulunmak isteyen hasta ve hasta yakınlarının sorunlarını ve görüşlerini değerlendirip, hastanemiz işleyişi kapsamında çözüm odaklı sonuçlar üretmek diyebiliriz.

Hastalarımızın hizmet alım sürecinde karşılaşılan sorunların çözümüne yardımcı olan,yaşanan sorunlara anında çözümler geliştirecek sorunun büyümesini ve sorunla ilişkili personelin daha tatsız sonuçlarla yüzleşmesini önlemek adına çalışmalar yürüten bir birimiz.Bu doğrultuda sorunlar çözüme kavuşturulmazsa bile sorununu anlatacak, içini dökecek bir muhatap bulan çoğu hasta ve hasta yakını rahatlayarak mutlu bir şekilde hastanemizden ayrılmaktadır.

Sizinle hastalarla ilgili sorunları çözerken defalarca karşılaştım ve sizi defalarca  izledim, öfke kontrolünüzü nasıl sağlıyorsunuz?

Hastanemizde sağlık hizmeti alan her birey bizler için çok değerlidir. Birimimize başvurma nedenlerinin başında da kendilerini değersiz hissedecek davranışlara maruz kaldıklarını düşünmeleridir. Bu bilgiyle yola çıktığımızda öfke ve mutsuzluklarını daha objektif bir şekilde değerlendirebiliyoruz. Dolayısıyla ihtiyaçları olan hoşgörü ve yapıcı yaklaşım en etkili çözüm yolu oluyor. Elbette işime ve insanlara duyduğum saygı ve sorumluluk bu noktada en büyük ilham kaynağım oluyor.

           Bu pozisyonda en büyük motivasyon kaynağınız nedir?

Halkla İlişkiler, Hasta Hakları, Santral (Ailem) personellerimiz ve destekleriyle her zaman yanımda olan yöneticilerimle büyük ve mutlu bir aileyiz. Bundan güzel bir motivasyon olabilir mi sizce?

ESOGÜ Hasta Hakları Biriminin çalışmalarından söz eder misiniz?

ESOGÜ Hasta Hakları Birimi; hasta hakları ihlalleri ve bunlara bağlı ortaya çıkan sorunların önlenmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması ve sağlık hizmetlerinin insan onuruna yakışır biçimde sunulması amacıyla başhekimlik bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor.

           Birimin amacı, sorunların yerinde çözümlenmesidir.

            Hastalar herhangi bir mağduriyet ile karşılaştıklarında empati kurarak, başvuruları mümkün olduğunca yerinde çözmeye çalışmaktayız.

Hastalarımız elektronik posta, telefon, şahsen müracaat yoluyla başvurabilirler. Birime iletilen bütün başvurular değerlendirilir ve bu doğrultuda elde edilen bilgiler hastalarımıza daha kaliteli bir hizmet verebilmek amacıyla hastane hizmetlerinin geliştirilmesinde kullanılır. Aynı zamanda hasta ve hasta yakınlarının da hastane kurallarına uymaları gerekmektedir.