Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın geçtiğimiz hafta Eskişehir'e ve Eskişehir OSB'ye yaptığı ziyaretin yankıları sürüyor. Bu önemli ziyareti ve Haier firmasının yatırımının detaylarını EOSB Başkanı Nadir Küpeli ile konuştuk...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın geçtiğimiz hafta Eskişehir'e ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne yaptığı ziyaretin yankıları sürüyor. Bu önemli ziyareti ve Bakan Varank'ın da üzerinde özellikle durduğu EOSB'de son dönemdeki en büyük yatırımlardan biri olan Haier firmasının yatırımının detaylarını Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli ile konuştuk...

Geçtiğimiz hafta, TEI-TUSAŞ Motor Sanayinin Eskişehir Yerleşkesinde, Türkiye'nin Orta Menzilli İlk Gemisavar Füze Motoru TEI-TJ300'ün test törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın en çok konuşulan ziyaretlerinden biri de dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Haier firmasının Eskişehir'de yaptığı dev fabrika yatırımı oldu. Bakan Varank'ın çok ses getiren Eskişehir ziyaretini ve söz konusu yatırımın EOSB'de yapılmasına nasıl karar verildiğini ve yaşanan süreci Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli ile konuştuk...

Ziyaret edip yatırım için davet ettik

Nadir Küpeli: Eskişehir'de Haier firmasının yatırım yapmasıyla ilgili süreç şöyle gerçekleşti. Bölgemizde bulunan Candy ve Hoover firmalarını Çinli bir firmanın satın aldığını duyunca bu firmayı ziyaret etmek, bölgedeki en yetkili mülki amir olarak herhangi bir sorunları olursa yardımcı olacağımızı ilk ağızdan iletelim istedik. Yönetim Kurulumuzla birlikte firmanın ziyaretine gittim ve firmanın Türkiyes CEO'su bizi karşıladı. Sohbetimiz sırasında bölgemize yeni yatırımlar yapmaları için davette bulunduk. Her türlü kolaylığı sağlayacağımızı, gerekirse Hazine arazilerinin Organize Sanayi Bölgesi tarafından istimlak edilerek firmaya çok düşük ücretlerle verilebileceğini, başka hizmetler konusunda yardımcı olabileceğimizi söyledik.

Manisa'ya değil, Eskişehir'e yapılması sağlandı

Nadir Küpeli: Onlar da bizim çağrımız üzerine, Türkiye'de yatırım kararı alarak, bölgeleri araştırmaya başladılar. En son, Manisa ve Eskişehir organize sanayi bölgeleri arasında karar vermek için çalışmalar yaptılar. Bu arada biz devreye girerek Eskişehir'in üstünlüklerii anlattık ve neticede yatırımın Eskişehir'de yapılması konusunda niyet beyanı yapıldı.

5 ayda yatırım alanı hazır edildi

Nadir Küpeli: Bundan sonra Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak Bakanlığımız ve diğer mülki amirlerle ile çok yoğun bir çalışma içerisine girdik. Yaklaşık 4-5 yıl süren istimlak ve  bölgenin genişletilmesi konusunu 5 ay gibi bir sürede bitirerek 406 bin metrekarelik alanı Organize Sanayi Bölgesi'ne ilave ettik. Bunun 190 bin metrekaresi Haier firmasına tahsis edildi. Onlar da dünyanın en büyük beyaz eşya grubu olarak biraz daha büyüdüler, yatırıma başladılar.

1000 kişilik istihdam 1250 - 1350 kişiye çıktı

Peki Haier'in Eskişehir'e yaptığı bu yatırımda kaç kişi istihdam edilecek, ne zaman üretime geçilmesi planlanıyor? Nadir Küpeli bu konuda, "Bir hafta kadar önce de firmanın yetkilileri ile görüştüm. Ocak ayında deneme üretimlerine başlayacaklar. Eylül 2021'de de seri üretime başlamak planları var" dedi ve ekledi: "İlk etapta 1000 kişi çalışacak diye bir planlama yapılmıştı. Ancak bu sayı şu anda 1250 ve 1350 arasında değişecek diye yeni bilgiler geldi."

Yan sanayi yatırımları da başladı, daha da artacak

Peki, bu büyük yatırım yanında başka yatırımları da Eskişehir'e kazandıracak mı? Bu soruyu yönelttiğimiz Nadir Küpeli, "Bu yatırım Eskişehir ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacak. Firmanın ciddi miktarda tedarikçisi, yani yan sanayisi oluşacak. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi içinde bizm oluşturduğumuz alanda, bahsettiğim 190 bin metrekarelik tahsisin yanındaki parselleri de yan sanayi olmak isteyen firmalar istemeye başladılar. Şu ana kadar da 2-3 firmaya bu anlamda tahsis yapıldı" diye konuştu.

EOSB Başkanı Nadir Küpeli, "Geri kalan kısımlarına da benzer talepler olacağını biliyoruz. Bu bölgede altyapı çalışmaları tamamlanmak üzere. Yeni parseller oluşturuldu. İnanıyorum ki, çok kısa zamanda Haier firmasına yan sanayi, tedarikçi olmak isteyen firmalar bu bölgeden arazi alarak yeni yatırımlar planlanacak. Biz de bölge olarak bunların hepsini destekliyoruz. Sürecin hızlanması için de ciddi bir çalışma içindeyiz" dedi.

Nadir Küpeli: Eskişehir'e ziyareti son derece önemliydi...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir'de ziyaret ettiği firmalarla ilgili sosyal medyada da ayrı ayrı paylaşımlarda bulundu ve bu paylaşımlar da çok konuşuldu. Bakan Varank'ın ziyaretini bu anlamda da nasıl değerlendiriyorsunuz?

Nadir Küpeli: Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'nin en başarılı, en modern birkaç organize sanayi bölgesinden biri. Bu anlamda hükümetimiz tarafından da ülkemize gelen yabancı heyetlerin organize sanayi bölgemizi görmek istemeleri durumunda, bölgemize incelemeler için getirildiklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Sayın Bakanımız Mustafa Varank'ın da sık sık Eskişehir'e ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne ziyarette bulunması, anlattıklarımın teyidi açısından da önemlidir. Sayın Bakanımızın Eskişehir'e sık sık gelmesi bizim için memnuniyet verici bir durum. Dileklerimizi ve taleplerimizi kendisine doğrudan iletme fırsatı buluyoruz. Zaten kendisi de Eskişehir'de Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların, firmaların gelişmesi için yardımcı oluyor. Bu anlamda, Eskişehir'e bu son ziyareti de son derece önemliydi.

"Bakan Varank, EOSB'yi göstererek Türkiye'ye moral verdi"

Nadir Küpeli: Sonuç olarak Eskişehir ziyaretinin Türkiye'de ciddi yankıları oldu. Bundan sonra da olacaktır. Eskişehir'deki firmaların kalitesi ülkemize örnek olmaları açısından da çok önemli. Bu bilgilerin Sayın Bakanımızın ağzından tüm Türkiye'ye iletilmesi bizim için de bir gurur kaynağı. Özellikle zorlu bir süreçten geçtiğimiz bugünlerde, diğer birçok bölgeden daha olumlu durumda olmamız da, kaliteli sanayiye yatırım yapıldığı zaman, sıkıntılardan ve olumsuzluklardan daha az etkilendiğinizi gösteriyor. Bu anlamda da Sayın Bakanımızın Eskişehir ziyaretinin çok ciddi bir önemi var. Tüm Türkiye'ye moral verdi diyebilirim.