Alfa hidroksi asit’in kısaltması olan AHA, şeker kamışı (glikolik asit), süt (laktik asit) ve meyvelerden elde edilerek, suda çözünebilen bir tür peeling asididir. Bu asitlerin amacı ciltte doğal nemlendirme faktörlerinin artmasını sağlayarak kuru ve zarar görmüş ciltlerin onarımının sağlanmasıdır.
Alfa hidroksi asit anlamına gelen AHA, cildi iyileştirmek amacıyla kullanılan organik bileşiklerdir. Serum, tonik, jel veya krem formunda cilde uygulanır. Ciltteki sorunların tedavisi için sıklıkla kullanılan ve günümüzde popüler hale gelen asitler, pürüzsüz bir yüze sahip olmak isteyen bireyler tarafından tercih edilmektedir. Yüzün yanı sıra, vücudun diğer bölgelerinde de olumlu etkilere sahiptir.
AHA grubu, tartarik asit, glikolik asit, mandelik asit, malik asit, sitrik asit ve laktik asitten oluşur. Bu asitlerin tamamı, ölü hücreleri uzaklaştırarak cildin yenilenmesini sağlar. Soyucu etkileri ile cilt üzerindeki ölü deri daha hızlı atılır ve genç tabaka yüzeye çıkar.
AHA Ne İşe Yarar?
AHA’lar cildin üzerindeki ölü deriyi soyarak çalışır. Bu sayede alttaki yeni hücreler yukarıya gelir ve cilt daha genç görünür. Farklı özelliklere sahip birkaç AHA çeşidi bulunur. Çalışma mekanizmaları aynı olsa da, elde edildikleri ürünler ve molekül boyutları birbirinden farklı olduğu için, farklı sorunlara yönelik çalışırlar.
Glikolik Asit, diğer AHA’lara göre daha küçük molekül boyutuna sahiptir. Bu özelliği ile çok daha hızlı nüfuz eder ve daha etkili çalışır. Ancak küçük boyutu, ciltte bazı yan etkilere sebep olabilir. Kaşınma, kızarıklık ve hassasiyet bu etkilerden birkaçıdır. Koltuk altı kararması, dirsek ve diz kararması, çilek bacak gibi cilt lekelerinde glikolik asit toniği güvenle kullanılabilir. Ancak tüm asitlerde olduğu gibi, glikolik asit kullanımında da güneşten kaçınmak gerekir.
Laktik asit, sütten elde edilir ve molekül boyutu glikolik asitten biraz daha büyüktür. Bu sayede cildi yormadan temizleme imkanı sunar. Cildi daha yavaş soyan ve hafif bir asit olan laktik asit, cildi derinlemesine temizler. Glikolik asiti tolere edemeyen ciltlerde laktik asit daha uygun bir seçenek olabilir.
Mandelik asit, glikolik ve laktik asitten daha zayıftır. Bu nedenle güçlü asitlerle birlikte kullanılır. Hassas ciltler için uygundur ve soyma işlemini yavaşça yapar. Peeling etkisi sayesinde cilt nazik bir şekilde yenilenir ve genç hücreler yüzeye çıkar. Yüksek oranlarda kullanıldığında dövme silme gibi işlemlerde dahi kullanılabilir. Ancak bu durumda bir sağlık hekimine danışmak en doğrusudur.
Diğer AHA’lar daha zayıf oldukları için, genellikle pH dengesini sağlama amacıyla kullanılır ve etkileri diğer AHA’lar kadar güçlü değildir. Bazıları antioksidan olarak kullanılabildiği gibi, bir kısmı da cildi aydınlatma amacıyla kullanılabilir.
Bir uzman olarak belırtmek istediğim en önemli konu ise bu tarz cilt yenileyici asitler hiçbir şekilde bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılamaz. Aksi taktirde cildi tedavi etmek yerine ciltte daha fazla zarar ve hasar bırakır. Bu yuzden her zaman dediğim gibi uzman ellere cildinizi emanet edin.
UZM.ESTETİSYEN VE EĞİTMEN
Melike YÜKSEL