Emirdağ Mutfağının özellikleri:

Ekonomisinin tarım ve bilhassa hayvancılığına dayanan Emirdağ'da bu özellikler yemek kültürünün oluşmasında belirleyici rol oynamıştır. Bu durum aynı zamanda geleneksel Türk mutfağının bütün meşhur yemek ve tatlılarının yapıldığı Emirdağ'da Türk mutfağının bir parçası olarak, kendine özgü yemek ve tatlıları ile değişik 'Emirdağ Mutfağı' nın oluşmasına sebep olmuştur.

Emirdağ mutfağının genel özellikleri:

Bölge ekonomisine hayvancılığın önemli bir yer tutmasından dolayı et ve et ürünlerinin kullanılması yaygındır. Emirdağ mutfağına özgü et yemekleri arasında EMİRDAĞ GÜVECİ; GIZARTMASI, GAVURMASI, HAŞLAMASI (Bütün et) önde gelen et yemekleridir Bilhassa GÜVEÇ pek meşhurdur.

Emirdağ'da et genellikle kendi yağı ile pişirilir ve ete çok az su katılır. Ayrıca etin pişme süresi uzun tutulur. Bu da et yemeklerimize GÜVEÇ'de olduğu gibi ayrı bir lezzet katmaktadır.

Et ve et ürünlerinin yaygın kullanılması Emirdağ'a ait KÖFTE (Küte) oluşmasına yol açmıştır. Dolgulu küte, sivri küte, et kütesi, çullama kütesi, yağlı küte, yoğurtlu küte, garaser kütesi, babaanne kütesi gibi mahalli köfteler Emirdağ'ı, köfte yöresi haline getirmiştir.

Hamur işlerinde bilhassa BÜKME, PİDE ve böreklerde bölgenin bir ürünü olan haşhaş kullanılmaktadır.

Hamur işleri, Emirdağ mutfağında önemli bir yere sahiptir. BÜKME, PİDE çeşitleri, BÖREK, LOKUR, KATMER, TIPTIBI (bazlama), ARABAŞI en çok yapılan hamur işleridir. HAŞHAŞ ile hazırlanan hamur işlerinde mercimek, patates, peynir, kıyma iç malzemesi olarak kullanılmaktadır.

KAYNAK: Emirdağlı Fikret Akın'ın ''Emirdağ'dan ESİNTİLER' adlı kitabından alınmıştır.

Önümüzdeki sayıda: EMİRDAĞ'da YEMEK KÜLTÜRÜNE devam edeceğiz...