Dünyanın En Çok Dilini Bilen Kişisi Belçikalı Prof. Dr. Johan Vandewalle, Belçika – Gent Üniversitesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanıdır ve 35 dili ana dili gibi bilmektedir.

Dünyanın En Çok Dilini Bilen Kişisi Belçikalı Johan Vandewalle Dil Öğrenme Tekniğini Sizlere Paylaştı...

Yabancı dil bilmek günümüzde oldukça önemlidir. Hatta İngilizce dışında ikinci bir yabancı dili bilmek günümüzde artık sıradan bir hale gelmiştir. Kaliteli eğitim dönemi geçiren herkes okulundan mezun olurken mutlaka bir yabancı dille mezun olur. Bir veya iki yabancı dil bilmek mesleki kariyer açısından oldukça önemliyken bu işi biraz abartanlar var. Kim mi? 35 dil bilen Johan Vandewalle'den bahsediyoruz.

Her Dilin Kendine Özgü Öğrenme Metotları Vardır...

Dil bilim uzmanı olan Johan Vandewalle şimdiye kadar 35 dili incelemiş ve hepsini ana dili gibi konuşur seviyeye gelmiş. Hatta Belçikalı dil bilimci 13 yaşında Türkçeyi öğrenmiş ve Türkçeyi çok sevmiş.

İnsanlara kendi dilleri dışında başka bir dille hitap etmeyi büyük saygısızlık olarak gören Johan Vandewalle ''Bir Türk ile Türkçe dışında başka bir dille iletişim kurmaya çalışmak bana günah gibi geliyor'' diyerek farklı dillere verdiği önemin altını çiziyor.

35 dili ana dili gibi biliyor.

Finceyi bir günde öğrendiğini belirten Johan Vandewalle için dil öğrenmek adeta şifre çözmeye benziyormuş. Yeni bir dili öğrenmek, konuşmak ve dilin yapısına göre düşünmeye başlamanın kendisine büyük zevk verdiğini söyleyen Johan Vandewalle artık dil öğrenmektense öğretmeyi tercih ediyormuş.

Johan Vandewalle Dil Öğrenmeyi Şifre Çözmeye Benzetiyor

Belçika'da 1987 yılında Babil Dil Yarışması düzenlenmiş ve yarışmanın amacı en çok dil bilen kişiyi tespit etmekmiş. Bu yarışmaya o tarihte 22 dil bilen Johan Vandewalle de katılmış ve birinci olmuş. Aradan geçen zamanda 13 dili daha öğrenen Johan Vandewalle bu başarısını kimseye kaptırmadan dünyanın en çok dil bilen insanı olarak literatüre geçmiş.

Her dili öğrenmek için farklı bir metot bulunuyor

Yabancı dillerin bilgi seviyelerinin birbirinden çok farklı olduğunu belirten Belçikalı dil bilimci; bir dili tam anlamıyla öğrenmek için insan ömrünün yetersiz olduğunun da altını çiziyor. Bir dilin öğrenilmesinin ardından hiçbir şekilde unutmanın söz konusu olmayacağını ancak pratik yapılmadığında dilin uykuya dalabileceğini belirten Johan Vandewalle, yeni bir ülkeye gittiğinde muhakkak o ülke insanlarının diliyle konuşmaya ve onlar gibi düşünmeye özen gösteriyormuş.

Johan Vandewalle günler içinde yeni bir dil öğrenebiliyor

Johan Vandewalle yeni bir dil öğrenmek için kendine göre yöntemler geliştirmiş. Bu yöntemlerden biri ise dilini öğrenmek istediği ülkeyi ziyaret etmekmiş. Gittiği ülkede bir hafta gibi bir süre kaldığında kendini ifade edecek kadar dile hakim olduğunu belirten Johan Vandewalle ayrıca öğrenmek istediği dille alakalı gazeteler, dergiler okumak, televizyon ve radyo yayınlarını takip etmek gibi pratiklerle dilin daha kolay öğrenileceğini ve pekiştirileceğiniz söylüyor.

Bir Günde Fince Öğrenmek

Johan Vandewalle 35 dil içinde en kolay öğrendiği dilin Fince olduğunu söylüyor ve dili bir günde öğrendiğini belirtiyor. Finceyi öğrenme olayını ise şu cümlelerle dile getiriyor;

Belçika'dan hava alanına ulaşmak için bindiği trende yanına Fince bir ders kitabı alıyor ve çalışmaya başlıyor. Havaalanındaki bekleme süresinde ve uçak yolculuğunda toplamda 100 sayfayı çalışıyor. Tüm önemli cümle kalıplarını, kelime öbeklerini öğreniyor ve ülkeye ulaştığında Fince ile tüm meramını anlatabiliyor. Johan Vandewalle, bu kadar kolay bir şekilde dil öğrenerek hayatına devam ediyor.

Dilin şifresini çözen adam Johan Vandewalle

Şu sıralar ''Dil Bilimi Projeleri'' üzerine çalışmalarını sürdüren Johan Vandewalle, Doğu dilleri ve kültürleri hakkında eğitim veren bir kurumun başkanlığını yapıyor.

Bir dili öğrenmenin en kolay yolunun dilin metoduna uygun şekilde çalışmak gerektiğini belirten Johan Vandewalle yeni dil öğrenenler için ise mutlaka düzenli çalışmaları ve sık sık pratik yapmaları gibi tüyolar veriyor.

Johan Vandewalle'in Bildiği Dillerden Bazıları

İngilizce, Almanca, Fransızca ve Türkçe başta olmak üzere Johan Vandewalle, Flemenkçe, Farsça, Arapça, Rusça, Osmanlıca, Eski Slavca, Türkmence, Uygurca, Orhon Türkçesi, İtalyanca, Arnavutça, Yunanca, Fince, Hintçe, Urduca, Özbekçe, Kırgızca, Tatarca gibi dilleri ana dili seviyesinde biliyor.