"İLK KURŞUN"

(ASKEF ) Avrasya Sanat Kültür Edebiyat Bilim Federasyonu tarafından düzenlenen NAHÇİVAN gezisinin ardından dönüş yolunda Hatay Dörtyol’a” geldik.  Orada “İLK KURŞUN MÜZESİ” tanıtım videosunu izlerken orada geçen bir söz, bir cümle, “ Biz Hatay’ı yeterince tanıtamadık.” sözü beni üzdü, duygulandırdı ve harekete geçirdi.

 Millî Mücadele’de İlk Kurşun’un 15 Mayıs 1919’da İzmir’de gazeteci Hasan Tahsin tarafından Yunan askerlerine atıldığı hepimizin bildiği gibi, ders kitaplarında yer almıştır.

Ancak bilinenin aksine “İlk Kurşun 19 Aralık 1918’ de yani Hasan Tahsin’ den 5 ay önce Dörtyol-Karakese’de Kara Mehmet Çavuş tarafından Fransız askerlerine atılmıştır.“

 Bu konuda ilk araştırma Araştırmacı-Yazar Mehmet Tekin tarafından yapılmış ve bu konuya ait yazısı 24 Aralık 1984’ te Kırıkhan Gazetesi‘nde yayınlanmış.

Mehmet Tekin 1986 ‘ da “Milli Mücadelenin İlk Kurşunu ve Dörtyol’lu Kara Hasan Paşa” ve 2010 ‘ da da “Milli Mücadelenin İlk Kurşunu ve Dörtyol Çeteleri” adlı iki kitap yazmıştır.

 Dörtyollu Araştırmacı-Yazar Kadir Aslan da bu konuyu daha detaylı araştırarak, belgeleriyle birlikte “Milli Mücadelede İlk Kurşun ve Dörtyol” adlı kitabını 2008’ de yayınladı.

Kadir Aslan,  ilk kurşunun hangisi olduğu  konusunda  Genelkurmay Başkanlığına yazdığı yazıya  Genelkurmay Başkanlığının 29 Ocak 1992 tarihli cevabi yazısı şöyle:

“Birinci Dünya Savaşından sonra galip devletlerin yurdumuzda ilk işgal ettiği yerlerin İskenderun ve Dörtyol olduğu, bu düşmana karşı ilk direniş hareketinin yine bu bölgede başladığı, buna bağlı olarak da ilk silâhlı direniş hareketinin de 19 Aralık 1918’de Dörtyol ilçesi Karakese köyünde gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.”

Genelkurmay Başkanlığının bu yazısı, belge niteliğinde, İlk Kurşun Müzesinde çerçeveler içinde yer alıyor. Buna rağmen neden ders kitaplarında bu bilgi yer almıyor. Açıkçası kafam karıştı..