Kış mevsiminde; eskiden bir metre kar yağardı ve kış mevsimi çok şiddetli geçerdi. Çoğu zaman karayolları şiddetli kar yağışından kapanırdı.

Hatta şehir ilçelerde evlerin çatı ve oluklarında birer metre dikey şeklinde aşağı doğru ve sarkıtlar halinde buzluklar aşağı sarkardı. Hatta evlerin yanından geçerken dikey şeklinde buzlar başlarımıza düşecek diye korkardık. Bizim nesil yani eski nesiller bu türlü kış mevsimini yaşadılar.

Günümüzde; her sene kar yağışı gittikçe azalıyor. İlerleyen yıllarda kışlar bu şekilde devam ederse kar yağışı olmayacakmış gibi tahmin ediyoruz. Ama kış mevsiminde kuru soğuklar devam eder.

Geçtiğimiz Yıllarda ‘’Kış Mevsiminde’’ Bir Kalıcı ‘Anımı’ Paylaşacağım:

Sene 1974 yılları idi. Eskişehir’den Emirdağ’ına gitmek için akşamüzeri Eskişehir’de bir otobüse bindim ve Emirdağ’ına gidiyorum. Tam Emirdağ’ına 10 kilometre kaldı. Emirdağ’ının Kuruca köyü civarındaki karayolunda şiddetli kar yağışında kardan dolayı otobüs kaldı. Bizlerde yolcular olarak otobüsün içinde mahsur kaldık. Otobüsün kapısını açıp kapatmamız bir oldu. Dışarısı şiddetli fırtına şeklinde kar yağıyordu ve hava çok şiddetli çok soğuktu. Bir de baktık ki otobüsün önünde 30 kadar araç birikmiş ve onlarda yolda mahsur kalmış. Otobüsün arka tarafına baktık 35 civarında araç birikmiş ve onlarda mahsur kalmışlar. Karayollarına yolların açılması için telefon açtık. Ama şiddetli fırtına şeklinde kar yağışından Karayollarının araçları gelip yolu açamıyorlar. Ancak Karayollarının araçları sabahleyin kar yağışı olmadığı zaman geleceklermiş. Otobüsün içinde sabaha kadar bekleyecektik. Nitekim de böyle oldu. Gece 22:00 sen sabaha kadar otobüsün içinde bekledik ama çok üşüdük. Yolcular olarak sabaha kadar uyumadık. Uyuyan olursa da uyandırdık. Çünkü çok olduğu için otobüsün içinde uyursak kanımız dolar ölürdük. Sabah oldu. Kapanan yolların açılması için Karayollarının araçlarını bekledik. Ama gelmediler. Sabahleyin Baktık, kar fırtınası ve yağışı bitmiş. Hemen otobüsten indik. Emirdağ’ına yayan gitmek için yolcularla birlikte yayan yürüdük ama karayolunda birer metre kar var. Bu birer metre karlara adımımızı atarak 10 kilometre yürümeye çalıştık ve Emirdağ’ına 10 kilometre kala karayolu, karlara basarak adımımızı atarak 4 saatte yürüyerek geldik. Ama otobüsler, taksiler, kamyonlar yollar açılmadığı için kaldılar. Daha sonra Karayollarının araçları yolu açmak için öğleden sonra gelmişler ve yavaş yavaş yolu açmışlar. Karayollarında şiddetli kış nedeniyle yolda mahsur kalan araçlar Emirdağ’ına geldiler.

Güzel, heyecanlı ve üşüyerek kış mevsimi hatıramız oldu.