TBMM seçim için tatile girmeden önce Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edildi.

Kanun Tasarısı Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmeye başlanıldığında Eskişehir’e kurulacak “Teknik Üniversite” tasarıda yoktu.

Kanun tasarısında; “Eskişehir Teknik Üniversite’sinin” yer almadığını gören CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Eskişehir Milletvekillerine, “tasarıda Eskişehir’e kurulacak Teknik Üniversite neden yok?” Diye sorma zahmetinde bile bulunmadan apar topar basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında, Eskişehir’e kurulacak sözü verilen Teknik Üniversite’sinin tasarıda olmamasını eleştirmiş, hem de yeni kurulacak üniversitelerin mevcut üniversitelerden bölünüp oluşturulmasına şu sözlerle tepki göstermişti.

"Sizin bölüp parçalayıp yönetmeye çalıştığınız o üniversiteler sadece üniversite değildir. Canınızın istediği gibi yönetmek istediğiniz o üniversiteler aynı zamanda Türkiye'nin tarihidir, geleneğidir, geleceğidir. Bölünmesi öngörülen üniversitelerin herhangi bir ortak yanları dahi bulunmamakta. Bu üniversiteler için 'Yönetilebilir olma zafiyeti var' diyebilirsiniz. Ama bu zafiyet bütün üniversitelerde almış başını gidiyor. Çözüm bölmekte değil”.

***

CHP Milletvekili Gaye Usluer Tıp Profesörü. Enfeksiyon hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı.

En son görev yaptığı kurumda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi.

Hastanenin sevilen hocaların arasında yer alıyordu.

Herhalde siyasete girince bazı hatıralar unutuluyor!

Gaye Usluer, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görev yaptığından dolayı, ESOGÜ’nün Anadolu Üniversitesi’nin bölünmesiyle kurulduğunu en iyi bilenlerden bir tanesi.

Buna rağmen Anadolu Üniversitesi’nin bünyesinden yeni bir üniversite doğmasına tepki gösteriyor.

Oysaki Türkiye’de son yıllarda kurulan birçok üniversite, mevcut üniversitelerden bölünerek kuruldu.

En yakın örneği de Kütahya Dumlupınar, Afyon Kocatepe ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversiteleri.

Bu üç üniversite geçmişte Anadolu Üniversitesi bünyesindeki Fakülte ve Yüksek Okullardı.

***

Birkaç gün önce AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, gazeteci ve köşe yazarları ile birlikte iftar yaptı.

Her ne kadar “bu bir basın toplantısı değil. Sizlerle uzun zamandır bir araya gelemedik. Sohbet etmek istiyorum” dese de, muhabirler haber, köşe yazarları ise yazacak konu peşinde olduğumuz için ister istemez araya sorular sokuşturduk.

Nabi Hoca, alışık olmadığımız bir siyasetçi.

Kibar ve nazik, ağzından çıkacak kelimelere çok dikkat eder.

Hele hele birde karşısında gazeteci ve köşe yazarları varsa.

İftar yemeğinde Nabi Hoca’nın yanına oturdum.

Daha doğrusu Danışmanı Fatih Dut, ”Hocamın yanı boş, oraya otur” dedi.

İftar sonrasında her ne kadar “sohbet edelim” dediyse sorular peş peşe geldi.

“Hayır, sohbet toplantısıydı, sorularınızı cevaplayamam” demedi.

Sohbet toplantısından sonra eskişehirsonhaber.com için özel bir röportaj rica ettim.

Sağ olsunlar kırmadı.

Yaklaşık 30 dakika süren özel röportajda kendisine; “Nabi Hocam söz verdiğiniz üçüncü üniversite gerçekleşti. Anadolu Üniversitesi bünyesinden bir üniversite daha doğdu. Teknik Üniversite Eskişehir’e hayırlı olsun. Ancak bu üniversitenin Anadolu Üniversitesi’nin bölünmesiyle doğmasına başta CHP Milletvekili Gaye Usluer olmak üzere bazıları tepki gösterdiler. Bu tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?” Diye sordum.

Bam teline basmışım!

“Teknik Üniversite gelecekte gül bahçesi gibi açacak ama birileri bunun farkında değiller” dedi.

Biraz açmasını rica ettim.

“Eskişehir’e kurulacağı sözü verilen ihtisas üniversitesinin taslakta bulunmadığına dair CHP Milletvekili Gaye Usluer açıklama yapmış. Yeni kurulacak 15 üniversitenin içerisinde Eskişehir’in adının olmadığını söylemiş. Doğru hazırlanan kanun tasarısı içerisinde yoktu. Biz ne dedik. Kanun taslağındaki yeni kurulacak üniversitelerin arasında Eskişehir Teknik Üniversitesi yok Milli Eğitim Bakanımız ile görüştük komisyona önerge vererek kanun tasarısı içerisine alınacağını söyledik. Biz bu girişimleri yapmamışız gibi Gaye Hanım yok ‘hesap soracağız’ gibi açıklama yapmıştı. Bakın komisyona verdiğimiz önergeyle kanun taslağının içerisine Eskişehir Teknik Üniversitesi de eklendi. Komisyondan geçti ve genel kurulda kabul edilerek yasalaştı. Demek ki biz söz verdik mi yaparız.”

“Sayın Bakanım Teknik Üniversite’nin Anadolu Üniversitesi bünyesinden doğmasına CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer ser tepki gösterdi ve yeni üniversitelerin bazı üniversitelerin bölünerek kurulmasını eleştirdi” dediğimde hemen şunu hatırlattı.

Sadi Bey Eskişehir Osmangazi, Kütahya’daki Dumlupınar, Afyon’daki Kocatepe, Bilecik’teki Şeyh Edebali Üniversitesi hangi üniversiten bölünerek kuruldu? Gaye Hanım bunları bilmiyor mu? Sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da üniversiteler bölünüyor. Dünya’nın en meşhur üniversitelerinden birisi Cambridge Üniversitesi. Cambridge Üniversitesi nasıl kuruldu? İngiltere’deki Oxford Üniversitesi de bölünerek içerisinden Cambridge Üniversitesi doğdu.”

Sözlerini şöyle tamamladı:

“Anadolu Üniversitesinde öğrencilerin 1 TL’ye üç çeşit yemek yediklerini, kütüphane de ise bedavaya çorba içiyorlar. Yeni üniversite bunlar olmayacakmış. Kimse merak etmesin. Öğrenciler Anadolu Üniversitesinde kaç liraya yemek yiyorsa Teknik Üniversite de aynı fiyattan yiyecekler. Kütüphane de çorba ücretsiz verilecek. AÜ’deki hocalar döner sermaye ödeneklerinin kesileceğinden dolayı Teknik Üniversite’ye geçmek istemiyorlar. Kendilerine yarın orada ne olacağını bilmiyorsunuz diyorum. Tabi ilk kuruluşta bazı meşakkatler olur. Eskişehir uçak yan sanayi ürünleri bakımından Türkiye de bir numara. Gayri sistemler bakımından Türkiye de bir numara. Eskişehir’in çok güçlü sanayi alt yapısı var. Çok güçlü sanayi üretim kapasitesi var. Ben Sanayi Odası ile Ticaret Odası’nı ziyaret ettiğimde söyledim. Her iki odamızla birlikte ortak projeler geliştirmeyi önerdim mutabıkız. Sanayi Odası ile yaptığımız görüşmede bizim daha önceden ara eleman yetiştirme projemiz vardı. Şimdi Teknik Üniversiteye bağlı Yüksek Okullar üzerinden nitelikli eleman yetiştirme kursları açacağız. Teknik Üniversite gelecekte gül bahçesi gibi açacak ama birileri bunun farkında değiller.”

Teknik Üniversite’nin kurulmasında Nabi Avcı’nın çok büyük emekleri var.

Günlerce, aylarca koşuşturdu.

Tasarı da yoktu ama Cumhurbaşkanı ve Milli Eğitim Bakanı ile yapmış olduğu görüşmeler sonunda tasarıya koydurmayı başardı.

Kendisine Eskişehirliler teşekkür borçlu.

Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri gibi Teknik Üniversite’nin de Eskişehir’e ne kadar değer kattığı birkaç yıl sonra anlaşılacak.

Nabi Hoca haklı.

Ben de Teknik Üniversite’nin gelecekte “gül bahçesi gibi açacağına” canı gönülden inanıyorum…

Yeter ki Eskişehirlilerde inansınlar.