Sabah CHP Eskişehir milletvekili aday adayı Figen Kahya’nın daveti üzerine kahvaltılı basın toplantısına katıldım.

Figen Hanım, CHP’nin sevilen isimlerinden.Milletvekili aday adaylığını daha önce açıklamıştı.Bu kez de partililer huzurunda aday adaylığını yeniledi.

Hazır CHP’li dostları bulmuşken kendilerine “cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde CHP’nin ne beklediğini, Millet İttifakı’na ve Gazeteci İrfan Değirmenci’nin aday adaylığına nasıl baktıklarını” sordum.

"MİLLET İTTİFAKININ OYU YÜZDE 50’Yİ GEÇİYOR”

“Millet İttifakı” CHP içerisinde kabul görmüş.

Hatta böyle bir ittifakın yapılmasının CHP’ye yarayacağını düşünüyorlar.

Geçmişte Saadet Partisi ile Demokrat Parti’nin aldığı oyların çöpe gittiğini, dolaylı olarak da AK Parti’ye yarayacağına inanıyorlar.

CHP, İYİ Parti, SP ve DP ile yapılan “Millet İttifakı”nın kamuoyunda da büyük karşılık gördüğünü düşünüyorlar.

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi kendi isim ve amblemleriyle ittifakta yer alacak.

DP adayları ise İYİ Parti listesinden aday gösterilecek. DP cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Meral Akşener’i destekleyecek.

DP’nin adaylarının İYİ Parti’nin listesinde yer alacağından Saadet Partisi’nin ise kendi amblemiyle seçime katılmasıyla oyların CHP’nin oyları arasına gireceğinden CHP’nin Türkiye genelindeki oyunun yüzde 35’in üzerine çıkacağı inancındalar.

CHP Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi Niyazi Çetin, SONAR’ın son anketinde, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin “Millet İttifakı”nın oy oranın toplamının AK Parti ile MHP’nin‘cumhur İttifakı’nın 2,7 puan üzerinde çıktığına, yüzde 49, 6 olduğuna vurgu yaptı.

Eskişehir’de ise SP’nin oylarının CHP’nin torbasına girmesiyle CHP’nin 4 milletvekili çıkarmasının sürpriz olmayacağını söyledi.

“Millet İttifakı” içerisinde olan partilere destek verenler, bu ittifak’ın oy oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu düşünüyorlar.

Üç gün önce İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ı ziyaret ettiğinde, Koray Bey kendi partililerinin oy oranının yüzde 38 olduğunu üzerine basa basa söyledi.

AK Partili dostlarla yaptığım görüşmede, onlarda “AK Parti-MHP ve BBP” ittifakının oyunun yüzde 60 olduğunu vurguluyorlar.

“Anar Araştırma Şirketi”nin yaptığı araştırmada “Cumhur İttifakı”nın oy oranın yüzde 55, MetroPoll araştırma şirketinin araştırmasına göre de yüzde 54 olarak çıktığını hatırlatarak seçimlerin ilk turda biteceği inancındalar.

AK Partili dostlar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk turda kabul edileceğine ve Recep Tayyip Erdoğan’ın birinci turda tekrar seçileceğini garanti görüyorlar.

“KONTENJANA KARŞIYIZ”

Tekrar CHP’ye dönelim.CHP’li dostlar, “Millet İttifakı” ile iyi bir hava yakalandığını, bu havanın özellikle Eskişehir’de bozulmaması için kesinlikle kontenjana karşılar.

Son günlerde Eskişehir’de bir dedikodu yayıldı.Kanal-D’de sabah programı yaparken “AK Parti hükümetini çok eleştiriyor” iddiasıyla işine son verilen İrfan Değirmenci Eskişehir’den CHP milletvekili aday adayı oldu.

CHP’li dostlara,”İrfan Değirmenci aday olur mu?” diye sorduğumda hemen tepki gösterdiler.

“Biz kontenjan istemiyoruz. İrfan Değirmenci’ye karşı değiliz. Ancak milletvekili olması isteniyorsa Ankara, İstanbul, İzmir gibi milletvekili sayısı çok illerden listeye yazılsın. Eskişehir’in yerlisi ve Eskişehir’i tanıyan, herkes tarafından bilinen aday adaylarımız var. Biz onların aday yapılmasını istiyoruz” diyorlar.

Kendilerine yüzde yüz katılıyorum.

Bu sadece CHP için geçerli değil.

AK Parti ve İYİ Parti’de, Eskişehir’de yaşayan, Eskişehir’i avucun içi gibi tanıyan, sorunlarını bilen isimleri aday göstermeli.

Bende hangi parti olursa olsun, kontenjan milletvekili adayı koymasına karşıyım.

GÜLTEKİN UYSAL ESKİŞEHİR’İMİ İSTİYOR?

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin “Millet İttifakı” protokolü yapmasıyla Demokrat Parti’nin milletvekili adayları İYİ Parti listelerine yazılacak.

Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Gültekin Uysal'da İYİ Parti listesinde yer alacak.

Aldığım duyuma göre Uysal’ın Eskişehir’den aday olması için birileri İYİ Parti Genel Merkezine baskı yapıyormuş.

İYİ Parti’den 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde “aday adaylığı” için başvuran isimler, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın Eskişehir’den aday yapılmasına karşı.

“Gültekin Bey Demokrat Parti’nin Genel Başkanı. Bu nedenle Ankara’dan aday yapılması daha şık olur. Eskişehir’de iyi bir hava yakalamış partimizin havasının bozulmasını istemiyoruz. 46 aday adaylığı için başvuru var. Bunların içerisinde de Gültekin Bey gibi dışarıdan gelecek isim düşünülüyorsa 2, hatta 3 milletvekili çıkaracak güce sahip Eskişehir’in huzuru bozulmasın. Sonra hayal kırıklığına uğrarız” diyorlar.

21 Mayıs’a 10 gün kaldı.Bu tarihde aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilecek.

Bakalım partilerin Yüksek Seçim Kurulu’na verecekleri milletvekili aday listelerinde Eskişehir’den kontenjan adayları olacak mı?

Bekleyip göreceğiz.