Seçim takvimi yaklaştıkça siyasi partilere gönül vermiş insanlarda tahmin yarışına girdiler.

Seçmenler hangi partiye gönül vermişse o partinin daha çok milletvekili çıkarması gönüllerinden geçiriyorlar.

Haftanın ilk günü öğleden sonra Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü görevine Ramazan ayı öncesi başlayan Ali Osman Tatlısu ile randevum vardı.

Kendisini ziyaret ettim.

10 dakikalık ziyaretim yaklaşık 45 dakika sürdü.

Hüseyin Aksoy’un milletvekili aday adayı olmasıyla boşalan İl Müdürlüğü koltuğuna yaklaşık bir ay önce oturan Tatlısu, bir aylık süreç içerisinde neler yaptıklarını anlattı.

Önceki gün bir gazetede,” Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz yaptığı yaz spor okulları kursları kendi bünyesinde de açan Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü kayıt parası alıyor” şeklinde çıkan habere üzülmüş.

“Spor Bakanlığımızın kesin talimatı var. 10 yıldır yüzme kurslarının dışında, hiçbir branşta açılan kurslar ve yaz okulları için ücret alınmamakta. Ücret alırsak suç işlemiş oluruz. Yazan muhabir arkadaşımız bana sorsaydı bu yanlışa düşmezdi” dedi.

Konuştuklarımızın bazılarının yazılmamasını rica etti.

Çok özel konular değildi.

Ancak; “bak bak daha bir ay oldu geleli, reklam yapıyor” denilmemesi için yazmamamı rica etti.

2017 yılından beri okullara ödenmesi gereken sporcu ödenekleri, antrenörlerin paraları, birikmiş elektrik, su, doğalgaz bedelleri ödenmeye başlanmış.

Kendisini tebrik ediyorum.

Başarılar diliyorum.

***

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden çıktım.

Şube Başkanlığını yaptığım Türkiye Spor Yazarları Derneğine giderken karşımdan gelen 5 kişi durdurdu.

“Sadi Bey sen yıllardır gazetecilik yapıyorsun. Üçümüz AK Partili, iki arkadaş ise CHP’li. Ben ve iki arkadaşım ile CHP’li arkadaşlarla seçim iddiasına girdik. Kaybeden bayramdan sonra yemek ısmarlayacak. Eskişehir’de hangi parti kaç milletvekili çıkarır? Cumhurbaşkanı kim olur?” diye sordular.

Ben yorum yapmamak için, ”siyaseti bıraktım, artık sporla ilgileniyorum” desem de kabul ettiremedim.

Geçmişte Doğru Yol Partisi ve onun devamı Demokrat Parti’de az buçuk siyaset, 43 yıldır da gazetecilik ve köşe yazarlığı yaptığım için yorum yapmamda ısrarcı oldular.

“Ayaküstü olmaz. Az ileride benim şube başkanlığını yaptığım Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin binası var. Sohbete isterseniz orada devam edelim” dedim.

“Gelmezler, bende yorum yapmamış olurum” diye düşünerek “derneğe gidelim” diye teklifte bulunmuştum.

Yanıldım, peşime takıldılar ve derneğe gittik.

Sohbete orada devam ettik.

***

AK Partili dostlarda, CHP’ye gönül vermiş olanlarda Eskişehir’de 4 milletvekili çıkaracaklarına inanıyorlar.

Hangi partinin 4 çıkaracağı konusunda görüş beyan etmedim.

Kendilerine 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde hangi partinin ne kadar oy aldıklarını hatırlattım.

7 Haziran 2015 seçimde CHP: 210 bin 331 (yüzde 38,81) AK Parti: 196 bin 434 (yüzde 36,24) MHP ise: 90 bin 357 (yüzde 16,67) oy aldı. AK Parti 2, CHP 3, MHP 1 milletvekili çıkardı. CHP, AK Partiden yaklaşık 14 bin bin oy fazla almasıyla üç milletvekili çıkardı. AK Parti’nin ise üç olan milletvekili sayısı 2’ye düştü. 1 Kasım 2015 seçimlerine gelince AK Parti 2 olan milletvekili sayısını 3’e çıkarmayı başardı. Oy dağılımı şöyle olmuştu. AK Parti: 240 bin 958 (yüzde 43,48), CHP: 211 bin 138 (yüzde 38,10) oy aldılar. MHP ise: 69 bin 646 (yüzde 12,57) 7 Haziran’da aldığı oyu alamadı. 30 bin civarında oy kaybetti. 1 olan milletvekili de koruyamadı. CHP 1 Kasım’da oyunu bin, AK Parti ise 44 bin 524 artırdı. Artan 44 bin oyun 20 binini MHP’den, 24 binini de diğer partiler ile 7 Haziran’da sandığa gitmeyen seçmenlerden aldı. 7 Haziran seçimlerinde seçmen sayısında 12 bin civarında artış söz konusu. Kent merkezinde 561 bin, il genelinde ise 648 bin seçmen, cumhurbaşkanı ve yeni meclisi belirleyecek. 12 bin yeni seçmen kime oy verecek? 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde sağda, daha doğrusu merkezde alternatif parti yoktu. Sağ seçmenin, MHP’lilerin dışında hemen hemen hepsi AK Parti’ye oy veriyordu. 24 Haziran seçimlerinde yarışa bir parti daha katıldı. Sağda alternatif olarak İYİ Parti var. İYİ Parti’ye kimler oy verecek diye küçük çaplı bir araştırma yaptım. AK Parti, CHP ve MHP’den oy gidiyor. Eğer İYİ Parti en az 40 bin civarında oy alırsa bir milletvekili çıkarma şansı var. MHP’de her ne kadar 1 Kasım 2015’deki oyunu koruyamasa da o da 40 bin civarında oy alırsa 1 milletvekili çıkarabilir. MHP ve İYİ Parti birer milletvekili çıkarırsa, AK Parti 3, CHP 2’de kalabilir. Bu benim hesabım. Bu rakamlara bakarak sizler 4 iddianızı yeniden gözden geçirin” dedim.

Verdiğim örneklerden sonra sanıyorum “4 çıkarırız” diyen AK Partili ve CHP’lilerin düşünceleri değişmiştir.

***

İYİ Parti’ye AK Parti’den, CHP’den ve ciddi olarak da MHP’den oy kayacak.

MHP’nin ciddi oy kaybı yaşasa da bir milletvekili çıkarma ihtimali var.

İYİ Parti de 40 bine yakın oy alması halinde bir milletvekili çıkarabilir.

AK Parti 10 bin oy kaybetse de ki sanmıyorum.

3 milletvekili çıkarmaya en yakın parti.

Tabii evdeki hesap çarşıya uyarsa…