Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği Liselere Geçiş Sistemi sınav sonuçları, 30 Haziran 2021 Çarşamba günü yani bugün açıklandı.


Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından daha önce yapılan duyuruda sonuçların 30 Haziran yani bugün ilan edileceği bilgisine uygun olarak saat 08.30'da meb.gov.tr LGS sonuçları ekranı erişime açıldı.


LGS sonuçlarının ilan edilmesiyle birlikte aynı gün tercih kılavuzu da yayımlandı ve tercihler de başlamış oldu. LGS kapsamındaki merkezi sınav kılavuzuna göre, Türkiye genelinde 2 bin 60 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu kapsamda, sınavla öğrenci alan okullara toplam 174 bin 160 öğrenci alınacak. 

Anadolu liselerine 56 bin 396,
Fen liselerine 36 bin 980,
Sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, 
Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 712, Mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 930 kontenjan ayrıldı.


Şimdi sıra geldi tercih yapmaya.


Peki, lise tercihi yaparken nelere dikkat etmeli hem öğrenci hem de anne ve babalar.İlk düşünmeniz gereken şey kesinlikle gelecek planlarınız olmalı.
Gelecekte ne olmak istiyorsunuz, hayaliniz nedir ? Bu sorulara yanıt aramalısınız.


Doktor olmayı istiyorsanız ve puanınız yetiyorsa fen liselerini seçebilirsiniz. Eğer hayalinizdeki meslek, yönetmen olmaksa bu durumda sosyal bilimler liselerini tercih edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra seçeceğiniz okulun eğitim kadrosu, üniversite sınavındaki başarısı, sosyal olanakları, dil eğitimindeki başarısı gibi kriterleri de değerlendirmek doğru bir seçim için önemli olacaktır.

İleride seçeceğiniz üniversite çok önemli onu da o zaman düşünürüm diyerek lise seçimini hafife almanızı istemem açıkçası. Çünkü, kariyer planınızı oluşturma konusunda seçtiğiniz lisenin de yardımı olacak. Dolayısıyla gelecekte ne yapmak istediğinize şimdi karar vermelisiniz. 


Bu konuda ailenizle ya da danışman öğretmenlerinizle konuşup onlardan destek almanızı öneririm. Bu arada ailede ilk torunsanız çekeceğiniz var bilesiniz. Her kafadan bir ses çıkacaktır; onları da dinleyin ancak, sonra akıl süzgecinden geçirerek karar verin. 


Bu konuda size destek olacağım bu köşeden; beni takip etmeye devam edin değerli öğrencilerim, anneler ve babalar…