Eskişehirspor Kulübü tarihinin en zorlu günlerini yaşıyor.

2016-2017 sezonunda Antalya’da Play-Off maçında Göztepe’ye mağlup olarak “süper” lig biletini kaptırdı.

Eskişehirspor, İzmir’in Sarı-Kırmızılı ekibini yenip bir yıl aradan sonra yeniden “süper lige” çıkabilseydi, bugün yaşanan sıkıntıları büyük ölçüde yaşamayacaktı.

Ama olmadı.

Geçen sezon “süper lige” çıkamamış olmasından dolayı siyah-kırmızılı kulüp hem maddi hem de manevi çok sıkıntılı günler yaşadı.

Düştü-kalktı, bütün sıkıntılara rağmen ama lige tutunmayı başardı.

Sezonun sonunda yaşanan maddi sıkıntılar yüzünden 2-3 futbolcunun dışında hepsi gemiyi terk etti.

Alacakları ödenemeyen 40’a yakın yerli ve yabancı futbolcu ile teknik adamların Siyah-Kırmızılı Kulübü UEFA ve TFF’ye şikâyet etmeleri nedeniyle transfer yasağı ve puan silme cezası geldi.

Zor günler geçiren Eskişehirspor Kulübü buna rağmen lige tutunmayı başardı.

“Bu sezonda transfer yasağı var, giden futbolcuların yerleri doldurulamayacak, U-21 takımı ile mücadele edeceğiz” derken, Başkan Halil Ünal’ın girişimleri, Sportif Direktör İzzet Erdoğan’ın yarattığı kaynaklarla kulüpten alacakları bulunan yerli ve yabancı futbolcularla yapılan görüşmeler sonunda, alacaklarının bir miktarı ödenerek yeniden yapılandırma ile anlaşma sağlandı.

Ancak birisi yabancı, ikisi yerli üç futbolcu yeniden yapılandırmaya yanaşmayınca tam; “sıkıntılardan kurtuldu” derken başka bir sıkıntı ile karşı karşıya kalındı.

Buna rağmen Halil Ünal, yeni bir takım kurmak için kolları sıvadı ve maliyetleri yüksek olmayan futbolcular transfer etti.

Maddi sıkıntı nedeniyle flaş isimler transfer edilemese de, Eskişehirspor’a çok büyük katkı verecek isimlerle anlaşma sağlandı.

Hazırlık maçlarında orta sahada ve gol yollarında sıkıntılar yaşandı.

Teknik Direktör Fuat Çapa, orta saha ve forvete takviyeler istedi.

Başkan Halil Ünal, hocanın istediği üzerine anlaşma sağladıkları futbolcuların bu hafta içerisinde Eskişehir’e geleceğini söyledi.

Lig 10 Ağustos da başlıyor.

Eskişehirspor ilk maçını deplasmanda Giresunspor ile yapacak.

Yaşanan maddi sıkıntılar nedeniyle daha TFF’ye yeni sezon için ödenmesi gereken ve futbolcu lisanslarının çıkarılması için ödenmesi gereken para ödenemediği için lisanlarda çıkarılamadı.

Hafta sonuna kadar da TFF’ye ödenmesi gereken para hesaba yatırılamazsa U-21 takımı ile ligde mücadele etmek zorunda kalacak.

Eskişehirspor Kulübü, UEFA ve TFF de olan dosyalardaki borçları ödeyemez ise 6’şar puan silme ve transfer yasağı, yerli dosyalarda ise kulüp lisansı tescil edememe gibi problemlerle karşı karşıya kalacak.

Bu sorunun çözümü için acilen en az 15 Milyon TL gerekiyor.

Ancak şehirde taraftarların, Odunpazarı, Tepebaşı Belediyeleri, ESO, Organize Sanayi Bölgesi ve ETO ile 6-7 iş adamının ve Vali Özdemir Çakacak’ın dışında kimse kılını kıpırdatmıyor.

Şehrin üzerine sanki ölü toprağı serilmiş.

Oysa Eskişehirspor bu şehirde yaşayan 800 bin kişinin ortak değeri, simgesi.

Türkiye de hangi ile gittiğimizde ilk önce Eskişehirspor sorulur.

Bu değer boğulmak üzere, cankurtaran simidi atan yok.

Birileri herhalde ölmesini bekliyor!

İşte tam bu noktada Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal’ın talebi üzerine Vali Özdemir Çakacak, Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, üniversite rektörleri, ETO, ESO, Organize Sanayi Bölgesi, Esnaf Odaları Birliği ve oda başkanları ile bazı daire müdürlerini toplayarak; “Hayata Bir ES ver, Eskişehirspor’a nefes ver, 26’da 26” projesi başlattı.

Projeye, Esnaf Odaları Başkanı Ekrem Birsen 6 bin, Şoförler Odası Başkanı Suat Er 3 bin, Sebzeciler Odası Başkanı Mehmet Çiçek ise Pazarcılardan her pazar için alınan işgaliye parasından 1 TL fazla alınarak destekte bulunma taahhüdünde bulundular.

Kampanyaya katılacak kişiler aylık 26 liralık bağışı kredi kartlarıyla peşin ödeyecek, bankalar takside bölerek tahsil edecekler.

Bankaların hesaplarında toplanacak paralar, direkt olarak banka hesaplarından borçlara aktarılacak. Sistemin işlemesi Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak’ın bilgisinde devam edecek.

Toplantı sonunda oda başkanları toplam 10 bin kişi taahhüt ederken, ilerleyen günlerde sayıyı arttırma sözü verdiler.

Bu proje Eskişehirspor’un “kurtuluş projesi”.

Bunun için kampanyaya tüm Eskişehirliler destek olmalı.

Bugün kahvelerde, çay ocaklarında çay 1 TL.

Bir bardak çay parasını Eskişehirspor’a versek, Pazar günleri saymazsak 26 günde 26 TL eder.

Günde bir bardak çay parasını veremeyecek kaç kişi var?

Bu projeyle toplanacak paralarla Eskişehirspor ya düzlüğe çıkacak, aksi halde uçuruma yuvarlanacak!

Eskişehirspor’un uçuruma yuvarlanmaması, kapsına kilit vurulmaması için bu kampanyaya destek olmak tüm Eskişehirlilerin boynunun borcu…