Takip edenler bilir geçtiğimiz günlerde Eskişehir halkı tarafından bize iletilen bir talep üzerine "Yeterli sayıda halk ekmek üretilmiyor" başlıklı bir haber yapmıştık. Yeterli sayıda ekmek üretilmediğini iddia eden vatandaşlar üretim kapasitesinin artırılmasını istiyor diye de haberin içerisine yazmıştık.

Bu haberin ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri “Halk Ekmek'e yeni fabrika” başlığı ile basına bir bilgilendirme metni göndermişti. Tüm gazeteler ve dijital medyada da haber olarak yayınlanan metinde “Son 1 yıl içerisinde 15 milyon 453 bin adet somun ekmek üretimi gerçekleştiren Halk Ekmek, ucuz fiyat politikası ile yaklaşık 15 milyon TL’ye yakın bir paranın vatandaşımızın cebinde kalmasına olanak sağlamıştır” ifadesi yer alıyordu.

Edindiğim bilgilere göre yaklaşık 900 bin nüfusa sahip Eskişehir’de yıllık olarak 330 milyon adete yakın ekmek tüketiliyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Eskişehir Halk Ekmek Sanayi ve Ticaret A.Ş ise son 1 yıl içerisinde 15 milyon 453 bin adet somun ekmek ürettiklerini açıkladı. Resmi olarak açıklanan bu rakam bile vatandaşların iddiasını doğruluyor. Çünkü Eskişehir’de tüketilen ekmeklerin sadece yüzde 4,68’ini Halk Ekmek üretiyor. 

Yılmaz Büyükerşen, “Vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda yeni ve modern bir fabrikanın kurulması için yeni tesislerimizin yapımına başladık. Ankara Yolu Yaş Sebze ve Meyve Hali yanında bulunan arazimize yapmakta olduğumuz tesis her yönüyle Türkiye’nin örnek ekmek üretim fabrikalarından biri olacaktır. Öyle sanıyorum ki 2023 yılının başında tesisimiz hizmete başlayacak.” dedi. 

Ben de diyorum yetmez başkanım yetmez. 2-3 tane daha yeni halk ekmek fabrikası kurmak lazım. İşsiz sayısını geçtim, Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 57'lere dayanmış durumda. Demek ki halk ekmek tüketme ihtimali olan yüzde 57’lik bir kesim var. Toplam tüketim oranının yüzde 4,68’lik üretimini karşılamak maalesef yeterli değil. 

Son olarak bilmeyenler için hatırlatalım. 200 gram olarak üretilen ekmek fırınlarda 4 liradan satılırken, Halk ekmek aynı gramajdaki ekmeği tüketicilere 2 lira 50 kuruşa ulaştırıyor. Tabi bulabilirseniz.