Bildiğiniz üzere Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu Mayıs ayı içerisinde Eskişehir’e gelecek. En azından AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan tarafından kamuoyuna duyurulan bilgi bu yönde. Sayın Zihni Çalışkan’dan ricam Sayın Bakanımız ile Eskişehir yerel medyasında görev yapan spor basını ile ayrı bir buluşma gerçekleştirilsin. Zira şehrimizin spor konusunda en net bilgilerini sayın bakanımız bu insanlardan alabilir. Böyle bir organizasyon yapılmadığında Sayın Bakanımızı Ajans muhabirleri ve yerel medyanın spor ile çok ilgilenmeyen muhabirleri takip ediyor. Tüm Türkiye’ye örnek olabilecek böyle bir adımın atılması ve şehrimizin spor konusundaki hakiki sorunlarını Sayın Bakanımızın öğrenmesi şehrimiz adına oldukça verim sağlayacaktır. 

***

Farklı bir konu ile dikkatinizi çekebildiysem şimdi gelelim asıl meseleye…

***

Eskişehirspor TFF 3. Lig’de neden maçlarını Eskişehir Yeni Stadyumu’nda (resmi isim halen bu şekilde) oynayamaz, oynamamalı onu açıklayayım. 

***

Eskişehirspor bir sezonda iç sahada 17 maça çıkıyor. Bir maç da Türkiye Kupasında iç saha maçı denk gelirse bu sayı 18’e yükseliyor. Peki Eskişehirspor, Eskişehir Yeni Stadyumu’nda bir maça çıktığında nasıl bir maliyet ile karşı karşıya kalıyor?

***

Öncelikle Stadyumun Gençlik ve Spor Bakanlığına ait olduğunu ve Eskişehirspor’un ismi geçen bu stadyumda her maça çıktığında devletimize stadyum kullanım bedeli olarak 85 bin TL borçlandığını belirtmek isterim. Ayrıca bu stadyumda oynatılan her maç için Eskişehirspor yönetiminin karşılaşmada görev yapacak güvenlik görevlilerine bir ücret ödemesi ve onlara kumanya hazırlaması gerekiyor. 45 bin TL civarında da böyle bir miktar kulübe her maç gider olarak yazıyor. 

***

Yani Eskişehirspor Kulübünün Eskişehir Yeni Stadyumu’nda bir maça çıkması 130 bin TL gibi bir maliyeti buluyor. 18 iç saha maçında bu miktar toplamda 2 milyon 340 bin TL’yi buluyor. 

***

Peki TFF 3.Lig’de bir sezonda toplam Federasyona geliri ne kadar? Sıkı durun… 1 buçuk milyon TL bile değil…

***

Nasıl olacak… Açıkçası olmayacak.

***

Hem kulübün borçlarının azalması için uğraşın, hem de her sezon 2 buçuk milyona yakın bir bedeli sırf 33 bin kişilik stadyumda maçlara çıkıyoruz diyebilmek için borçlanın. Eskişehirspor’un böyle bir lüksü yok.

***

Eskişehirspor’un şu an Eskişehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne 15 milyon TL’ye yakın bir borcu bulunuyor. Peki bu borç neden oluşuyor. Kasım 2016’dan beri  Eskişehir Yeni Stadyumu’nda maçlarımızı oynuyoruz da, bu sebepten. 

***

TFF, İnegölspor’a 54 yıllık ve 4 bin küsür kapasiteli İnegöl İlçe Stadında maçlara oynaması için izin veriyor. İşin içine siyaset girmediği sürece Eskişehirspor’un maçlarını Eskişehir Teknik Üniversitesi Stadyumu’nda oynaması için hiç bir sorun çıkaramazlar.  Eskişehirspor 2021-22 sezonunda ortalama 1500 taraftara maçını oynadı. Bir tek Amedspor maçında stadyumda 4 bin 800 biletli taraftar vardı.

***

Son olarak belirtmem gereken bir konu da var. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un meclis toplantısında kullandığı cümleler yukarıda bahsettiğim konunun üstü kapalı haliydi. Şimdi Sayın Kazım Kurt ile aynı düşüncede olduğum için benim hakkımda bir kaç asılsız söylem konuşulur olmuş. Benim ne CHP ile ne de Kazım Kurt ile bir bağım yoktur. Olur da asılsız söylemler sizin de kulağınıza gelirse pek aldırış etmeyin. Çünkü ben yalan söylemem. Hele de Eskişehirspor söz konusu ise hiç söylemem.